- Lis 13, 2005
- 9,187
- 2,741
- 113
Zainspirowana chlebem upieczonym przez Margot https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2...st&p=610481 , popełniłam dziś podobny chleb i wpisuję przepis na prośbę Margot
Ciasto 1
2 szklanki mąki żytniej 720
1/2 szklanki zakwasu żytniego z mąki 2000
1/3 łyżeczki soli
200 g wody
Wymieszałam. Było dość luźne.
Zostawiłam na około 3 godziny do wyrośnięcia.
Po mniej więcej godzinie zrobiłam
Ciasto2
2 szklanki mąki orkiszowej razowej typ 3000
1,5 łyżeczki soli
160 g wody
1/2 łyżeczki cukru
świeże drożdże, okruszek wielkości orzecha laskowego
Drożdże rozmieszałam z cukrem i odrobiną wody wlałam do dołka zrobionego w mące, przysypałam lekko mąką i zostawiłam na 20 minut. Dodałam wodę i zagniotłam mikserem dość ścisłe ciasto chlebowe.
Zostawiłam przykryte folią na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie 2 razy je składałam.
Potem połączyłam oba ciasta i wyrabiałam niezbyt długo. Wyszło dość luźne.
Przełożyłam do wysmarowanej i wysypanej otrębami formy chlebowej (23,5x13,5) i zostawiłam do wyrośnięcia. Po mniej więcej godzinie wypełniło całą foremkę.
Wierzch posmarowałam olejem i piekłam 40 minut w temperaturze 220*C. W połowie pieczenia posmarowałam wierzch wodą.
Już wiem, że będę go powtarzać i próbować inne kombinacje mąki.
Margot do swojego chleba użyła mąki żytniej z pełnego przemiału, a z kolei orkiszową - białą. Jak widać możliwe są różne kombinacje.
Margot

Ciasto 1
2 szklanki mąki żytniej 720
1/2 szklanki zakwasu żytniego z mąki 2000
1/3 łyżeczki soli
200 g wody
Wymieszałam. Było dość luźne.
Zostawiłam na około 3 godziny do wyrośnięcia.
Po mniej więcej godzinie zrobiłam
Ciasto2
2 szklanki mąki orkiszowej razowej typ 3000
1,5 łyżeczki soli
160 g wody
1/2 łyżeczki cukru
świeże drożdże, okruszek wielkości orzecha laskowego
Drożdże rozmieszałam z cukrem i odrobiną wody wlałam do dołka zrobionego w mące, przysypałam lekko mąką i zostawiłam na 20 minut. Dodałam wodę i zagniotłam mikserem dość ścisłe ciasto chlebowe.
Zostawiłam przykryte folią na 2 godziny do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie 2 razy je składałam.
Potem połączyłam oba ciasta i wyrabiałam niezbyt długo. Wyszło dość luźne.
Przełożyłam do wysmarowanej i wysypanej otrębami formy chlebowej (23,5x13,5) i zostawiłam do wyrośnięcia. Po mniej więcej godzinie wypełniło całą foremkę.
Wierzch posmarowałam olejem i piekłam 40 minut w temperaturze 220*C. W połowie pieczenia posmarowałam wierzch wodą.
Już wiem, że będę go powtarzać i próbować inne kombinacje mąki.
Margot do swojego chleba użyła mąki żytniej z pełnego przemiału, a z kolei orkiszową - białą. Jak widać możliwe są różne kombinacje.
Margot

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: