- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
CHLEB ŻYTNIO-PYTLOWY NA DROŻDŻACH
Proporcja.
2 kg. mąki, 1 - 1/2 litra mleka zsiadłego, wirówkowego lub serwatki, 1/3 część pr. pszennej mąki 0-wej, 3 dkg. soli, 5 dkg. drożdży, 1 dkg. kminku.
Robota.
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, wsypać 1/2 proporcji mąki, dobrze łyżką wyrobić, żeby ciasto było gładkie, posypać z wierzchu mąką i postawić w ciepłem miejscu na godzinę.
Następnie wsypać sól, kminek i resztę mąki, dobrze wyrobić i postawić w ciepłem miejscu, żeby znów podrósł. Potem robić bochenki, kłaść w miseczki lub koszyki, wysłane ściereczką; gdy dobrze podrośnie wsadzić do pieca, polewając wrzącą wodą. W piecu muszą siedzieć 1 kg. bochenki 50 minut, a większe godzinę.
[źródło "Chyliczkowska piekarnia i cukiernia"]
Proporcja.
2 kg. mąki, 1 - 1/2 litra mleka zsiadłego, wirówkowego lub serwatki, 1/3 część pr. pszennej mąki 0-wej, 3 dkg. soli, 5 dkg. drożdży, 1 dkg. kminku.
Robota.
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, wsypać 1/2 proporcji mąki, dobrze łyżką wyrobić, żeby ciasto było gładkie, posypać z wierzchu mąką i postawić w ciepłem miejscu na godzinę.
Następnie wsypać sól, kminek i resztę mąki, dobrze wyrobić i postawić w ciepłem miejscu, żeby znów podrósł. Potem robić bochenki, kłaść w miseczki lub koszyki, wysłane ściereczką; gdy dobrze podrośnie wsadzić do pieca, polewając wrzącą wodą. W piecu muszą siedzieć 1 kg. bochenki 50 minut, a większe godzinę.
[źródło "Chyliczkowska piekarnia i cukiernia"]