Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb żytnio-pytlowy zaparzany
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 111005" data-attributes="member: 36"><p><strong>CHLEB ŻYTNIO-PYTLOWY ZAPARZANY</strong></p><p></p><p><u>Proporcja</u>. </p><p>2 kg mąki żytnio-pytlowej 2 litry wody, 3 dag soli</p><p>1 dag kminku</p><p></p><p><u>Robota</u>.</p><p>1/3 proporcji mąki zaparzyć wrzącą wodą i dobrze wymięszać, przykryć, postawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 dni. W ciągu tego czasu wybijać łyżką kilka razy dziennie całą tę masę, a pod wpływem powietrza masa sfermentuje i nabierze smaku słodko-kwaśnego, wtedy dodać pozostałą mąkę, sól, kminek, wyrobić i pozostawić do podrośnięcia. Ciasto powinno być trochę gęściejsze, niżeli chleba drożdżowego. Taki chleb znacznie dłużej rośnie od zwykłego chleba.</p><p></p><p>[źródło: "Chyliczkowska piekarnia i cukiernia"]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 111005, member: 36"] [B]CHLEB ŻYTNIO-PYTLOWY ZAPARZANY[/B] [U]Proporcja[/U]. 2 kg mąki żytnio-pytlowej 2 litry wody, 3 dag soli 1 dag kminku [U]Robota[/U]. 1/3 proporcji mąki zaparzyć wrzącą wodą i dobrze wymięszać, przykryć, postawić w ciepłym miejscu na 2 - 3 dni. W ciągu tego czasu wybijać łyżką kilka razy dziennie całą tę masę, a pod wpływem powietrza masa sfermentuje i nabierze smaku słodko-kwaśnego, wtedy dodać pozostałą mąkę, sól, kminek, wyrobić i pozostawić do podrośnięcia. Ciasto powinno być trochę gęściejsze, niżeli chleba drożdżowego. Taki chleb znacznie dłużej rośnie od zwykłego chleba. [źródło: "Chyliczkowska piekarnia i cukiernia"] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chleb żytnio-pytlowy zaparzany
Top
Bottom