Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb zytnio-razowy na zakwasie (bajaderka)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1155" data-attributes="member: 36"><p><strong>Chleb zytnio-razowy na zakwasie</strong> </p><p></p><p>1/2 lyzki suchych drozdzy </p><p>1 szkalnka mleka </p><p>3-4 szklanki maki chlebowej </p><p>1 szklanka zakwasu (zytniego lub pszennego) </p><p>1 lyzka brazowego cukru </p><p>1 1/2 lyzeczki soli </p><p>1/2 szklanki maki zytniej </p><p>1/2 szklanki maki razowej </p><p>1/2 lyzki kminku (niekoniecznie, ja pominelam) </p><p></p><p>Drozdze wsypac do maszyny, dodac 1/4 szklanke mleka i 1/2 szklanki maki, wymieszac i zostawic na kilka minut. Dodac reszte mleka, zakwas, cukier, sol i kminek, dodac make zytnia i wlaczyc maszyne, pozwolic aby dobrze wszystko wymieszala. Wsypac make razowa i powoli wsypywac make chlebowa (mnie "zabralo" troche mniej niz 3 szklanki maki chlebowej, ale czasami trzeba dodac wiecej niz 3). Wyrobic ciasto, w czasie wyrabiania sprawdzic konsystencje i w razie potrzeby dosypac maki lub dolac troche wody. Ciasto powinno byc miekkie, lekko lepiace ale nie klejace. </p><p>Gotowe ciasto wylozyc na stolnice, uformowac jeden duzy bochenek lub dwa male (mozna tez zrobic z tego ciasta pyszne bulki - z tej porcji wyjdzie 12). Przykryc bochenki czysta sciereczka i zostawic az sie napusza, okolo 45 minut lub wiecej. </p><p>Piec w temperaturze 225&ordm;C przez okolo 40 minut, chleb powinien byc ladnie zrumieniony i brzmiec "pusto" postukany od spodu. </p><p></p><p>Ten chleb jest z gatunku ciezkich, ale nie gliniastych, ma bardzo wyrazny kwasno-razowy smak.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1155, member: 36"] [B]Chleb zytnio-razowy na zakwasie[/B] 1/2 lyzki suchych drozdzy 1 szkalnka mleka 3-4 szklanki maki chlebowej 1 szklanka zakwasu (zytniego lub pszennego) 1 lyzka brazowego cukru 1 1/2 lyzeczki soli 1/2 szklanki maki zytniej 1/2 szklanki maki razowej 1/2 lyzki kminku (niekoniecznie, ja pominelam) Drozdze wsypac do maszyny, dodac 1/4 szklanke mleka i 1/2 szklanki maki, wymieszac i zostawic na kilka minut. Dodac reszte mleka, zakwas, cukier, sol i kminek, dodac make zytnia i wlaczyc maszyne, pozwolic aby dobrze wszystko wymieszala. Wsypac make razowa i powoli wsypywac make chlebowa (mnie "zabralo" troche mniej niz 3 szklanki maki chlebowej, ale czasami trzeba dodac wiecej niz 3). Wyrobic ciasto, w czasie wyrabiania sprawdzic konsystencje i w razie potrzeby dosypac maki lub dolac troche wody. Ciasto powinno byc miekkie, lekko lepiace ale nie klejace. Gotowe ciasto wylozyc na stolnice, uformowac jeden duzy bochenek lub dwa male (mozna tez zrobic z tego ciasta pyszne bulki - z tej porcji wyjdzie 12). Przykryc bochenki czysta sciereczka i zostawic az sie napusza, okolo 45 minut lub wiecej. Piec w temperaturze 225ºC przez okolo 40 minut, chleb powinien byc ladnie zrumieniony i brzmiec "pusto" postukany od spodu. Ten chleb jest z gatunku ciezkich, ale nie gliniastych, ma bardzo wyrazny kwasno-razowy smak. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie z dodatkiem drożdży
Chleb zytnio-razowy na zakwasie (bajaderka)
Top
Bottom