Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Chlebek indyjski CHAPPATI
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="KASIA.B" data-source="post: 244987" data-attributes="member: 1379"><p>Przepis jakiś czas tamu był zamieszczony w GW, w dodatku "Kuchnie świata" </p><p></p><p></p><p>Chappati - chlebek indyjski </p><p></p><p>Składniki:</p><p>- 350 g mąki pszennej</p><p>- łyżka masła</p><p>- łyżeczka soli</p><p>- kawałek słoniny </p><p></p><p>Sposób przyrządzania:</p><p></p><p>Wysyp mąkę na stolnicę (trochę odsyp na talerzyk - będzie ci potrzebna do podsypywania), wymieszaj ją z solą i, powoli dolewając letnią wodę (w sumie mniej więcej filiżankę), zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, żeby nie obsychało i odstaw na bok na 45-60 minut, po czym jeszcze raz wyrób. Następnie uformuj z niego wałek i pokrój go na 10-12 plastrów o równej grubości. Posyp stolnicę maką i po kolei rozwałkuj każdą porcję ciasta na krągły placek o grubości 3-5 mm. Weź jeden placek (pozostałe przykryj czystą lnianą ściereczką), połóż go na rozgrzanej patelni z grubym dnem. Patelnię posmaruj wcześniej kawałeczkiem słoniny. Placek przewróć, gdy od spodu trochę się podpiecze, ale jeszcze nie zdąży się za mocno przyrumienić. Pokrop go stopionym masłem, po chwili znów przewróć i dosmaż na rumiano. W ten sam sposób usmaż wszystkie przygotowane placki. Układaj je po usmażeniu jeden na drugim i trzymaj w cieple (np. w lekko nagrzanym piekarniku). Podawaj jako dodatek do potraw mięsnych i warzyw lub zamiast chleba - z masłem i wędliną lub innymi dodatkami.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="KASIA.B, post: 244987, member: 1379"] Przepis jakiś czas tamu był zamieszczony w GW, w dodatku "Kuchnie świata" Chappati - chlebek indyjski Składniki: - 350 g mąki pszennej - łyżka masła - łyżeczka soli - kawałek słoniny Sposób przyrządzania: Wysyp mąkę na stolnicę (trochę odsyp na talerzyk - będzie ci potrzebna do podsypywania), wymieszaj ją z solą i, powoli dolewając letnią wodę (w sumie mniej więcej filiżankę), zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką, żeby nie obsychało i odstaw na bok na 45-60 minut, po czym jeszcze raz wyrób. Następnie uformuj z niego wałek i pokrój go na 10-12 plastrów o równej grubości. Posyp stolnicę maką i po kolei rozwałkuj każdą porcję ciasta na krągły placek o grubości 3-5 mm. Weź jeden placek (pozostałe przykryj czystą lnianą ściereczką), połóż go na rozgrzanej patelni z grubym dnem. Patelnię posmaruj wcześniej kawałeczkiem słoniny. Placek przewróć, gdy od spodu trochę się podpiecze, ale jeszcze nie zdąży się za mocno przyrumienić. Pokrop go stopionym masłem, po chwili znów przewróć i dosmaż na rumiano. W ten sam sposób usmaż wszystkie przygotowane placki. Układaj je po usmażeniu jeden na drugim i trzymaj w cieple (np. w lekko nagrzanym piekarniku). Podawaj jako dodatek do potraw mięsnych i warzyw lub zamiast chleba - z masłem i wędliną lub innymi dodatkami. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo inne/Dodatki do pieczywa
Chlebek indyjski CHAPPATI
Top
Bottom