Chlebek zurawionowo bananowy

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Chlebek zurawinowo bananowy

1/4 szklanki miekkiego masla
1 szklanka cukru
2 jaja
2 banany, bardzo dojrzale
1 szklanka zurawin
1/4 szklanki wody
1 lyzeczka waniliowego aromatu
1 3/4 szklanki maki
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
1/2 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki cynamonu

Nagrzac piekarnik do 180C.

Ucieramy razem maslo z cukrem.Dodajemy po jednym jajku caly czas miksujac. Dodajemy banany-w originalnym przepisie wolaja o banany pokrojone w plastry i cale zurawiny- ja dalam banany czesciowo rozgniecione widelcem a zurawiny pokrojone na cwiartki.
icon_smile.gif

Nastepnie wlewamy wode i aromat waniliowy- wszystko razem miksujemy przez nie wiecej niz 30 sekund. .

Nastepnie, przesiewamy make, proszek ,sode, sol i cynamon- laczymy z bananowo zurawinowa czescia -mieszajac lyzka do momentu az wszystkie skladniki sie polacza

Ciasto pieczemy w keksowce przez okolo 50-55 minut.

Uwagi:

zazwyczaj chlebki bananowe robie z brazowym cukrem , poniewaz ten jest z bialego cukru ma zupelnie inny smak niz tradycyjny bananowy chlebek ,jest letszy i smakuje troche jakby truskawkowo :shock: :lol: :lol:

Przepis chodzi ze strony chocolate&zucchini

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Paula, w jakiej blaszce pieklas
keksowce to wiem ale o jakich wymiarach?

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Paula jestem fanką Twoich chlebków bananowych <!--emoid:D--><!--endemo-->

Nie mialam żurawin (wyszli nie wiadomo dokąd), zastapilam je jagodami stad pewnie nie smakowal jak oryginał <!--emoid:oops:--><!--endemo--> i bylo czuc posmak proszku. Powtorze go z cala pewnoscia bo mi sie te żurawiny podobaja w polaczeniu z bananem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Lubię ten przepis. Chętnie wracam do niego zaraz jak pojawiają się świeże żurawiny w lesie.

Załączniki

• DSC07223.JPG
    DSC07223.JPG
    148.4 KB · Wyświetleń: 0

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
HIeno, bardzo sie ciesze- twoje zdjecie wyglada strasznie smakowicie!! Jezeli lubisz tak bardzo zurawiny to zapraszam Cie do skosztowania swiatecznego relish-u- przepis kilka temu na cina wrzucilam a ze dzisiaj bylo swinto indyka to i relish popelnilam
icon_smile.gif
Pozdrawiam

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy