Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chlebek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Wlodek1955" data-source="post: 1513344" data-attributes="member: 52944"><p>Przeglądając wspaniałe przepisy odnośnie chleba - postanowiłem i ja upiec chleb.</p><p>Ponieważ źle sobie odliczyłem czasy przygotowania chleb wypiekałem po godzinie 22. </p><p>Nie zdawałem sobie sprawy o zapachu jaki się pojawi. Domownikom nie dawałem usnąć tym zapachem pieczonego pieczywa. </p><p>Przepis zaczytany z jakiejś strony której nie pamiętam,</p><p> ale na pewno zmieniłem produkty : jak i wypiek bez drożdży i leżakowanie w foremce.</p><p></p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>150 g aktywnego zakwasu żytniego</p><p>250 g letniej wody</p><p>400 g mąki pszennej chlebowej 750</p><p>100 g mąki żytniej jasnej 720</p><p>1 i 1/2 łyżeczki soli</p><p></p><p></p><p>Ze wszystkich składników wyrobiłem ręcznie gładkie ciasto ok 10 minut, wstawiłem do miski i nakryłem folią tak na 10 minut. </p><p>Ponownie wyrobiłem przez kilka minut, zostawiłem przykryte na 2 godziny do wyrośnięcia.</p><p>Po tym czasie przełożyłem do większej keksówki przykryłem i pozostawiamy do wyrośnięcia.</p><p>Wyrosło prawie po brzegi z górką a ciasta po włożeniu była połowa.</p><p>Ciasto wkładałem do zimnego piekarnika ustawiając 250'C a po 15 minutach zmniejszyłem temperaturę do 190'C.</p><p>Trwało to ok 1 godziny.</p><p></p><p>W załączeni chlebek po wystygnięciu. </p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Troszkę przeszkadzają mi otręby żytnie jakie były użyte do wysmarowania blachy.</p><p>Lekko gorzkawy smak skórki chleba - Może dlatego że mam nową keksówkę z blachy nierdzewnej a góra posmarowana była jajkiem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Wlodek1955, post: 1513344, member: 52944"] Przeglądając wspaniałe przepisy odnośnie chleba - postanowiłem i ja upiec chleb. Ponieważ źle sobie odliczyłem czasy przygotowania chleb wypiekałem po godzinie 22. Nie zdawałem sobie sprawy o zapachu jaki się pojawi. Domownikom nie dawałem usnąć tym zapachem pieczonego pieczywa. Przepis zaczytany z jakiejś strony której nie pamiętam, ale na pewno zmieniłem produkty : jak i wypiek bez drożdży i leżakowanie w foremce. Składniki: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 250 g letniej wody 400 g mąki pszennej chlebowej 750 100 g mąki żytniej jasnej 720 1 i 1/2 łyżeczki soli Ze wszystkich składników wyrobiłem ręcznie gładkie ciasto ok 10 minut, wstawiłem do miski i nakryłem folią tak na 10 minut. Ponownie wyrobiłem przez kilka minut, zostawiłem przykryte na 2 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyłem do większej keksówki przykryłem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrosło prawie po brzegi z górką a ciasta po włożeniu była połowa. Ciasto wkładałem do zimnego piekarnika ustawiając 250'C a po 15 minutach zmniejszyłem temperaturę do 190'C. Trwało to ok 1 godziny. W załączeni chlebek po wystygnięciu. Moje uwagi: Troszkę przeszkadzają mi otręby żytnie jakie były użyte do wysmarowania blachy. Lekko gorzkawy smak skórki chleba - Może dlatego że mam nową keksówkę z blachy nierdzewnej a góra posmarowana była jajkiem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Chlebek
Bottom