- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Bardzo polecam tę smaczną kompozycję jajek z papryką i cebulą w balsamicznej glazurze. Przepis na podstawie Palce Lizać.
dla 2 osób:
2 chlebki pita
1 czerwona papryka
1/3 łyżeczki tymianku
sól i czarny pieprz do smaku
2 łyżki oleju
1 duża cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
2 jajka
masło do smażenia
4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany
1 łyżeczki sosu chili
ew. szczypiorek
Paprykę pokroić w paski i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z tymiankiem, solą i pierzem. Zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni ponownie rozgrzać niewielką ilość oleju. Zeszklić obraną, pokrojoną w pół - krążki cebulę. Następnie dodać ocet balsamiczny i mieszając poczekać, aż ocet odparuje i zamieni się w glazurę. Zdjąć patelnię z palnika.
Na maśle usmażyć jajka sadzone.
Pity podgrzać na patelni grillowej lub w opiekaczu, a następnie naciąć je z boku, tworząc kieszonkę. Środek posmarować śmietaną i skropić odrobiną sosu chili. Do środka każdej pity nałożyć cebulę, paprykę oraz jajko sadzone. Udekorować szczypiorkiem. Podawać gorące.

dla 2 osób:
2 chlebki pita
1 czerwona papryka
1/3 łyżeczki tymianku
sól i czarny pieprz do smaku
2 łyżki oleju
1 duża cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki octu balsamicznego
2 jajka
masło do smażenia
4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany
1 łyżeczki sosu chili
ew. szczypiorek
Paprykę pokroić w paski i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju wraz z tymiankiem, solą i pierzem. Zdjąć z patelni.
Na tej samej patelni ponownie rozgrzać niewielką ilość oleju. Zeszklić obraną, pokrojoną w pół - krążki cebulę. Następnie dodać ocet balsamiczny i mieszając poczekać, aż ocet odparuje i zamieni się w glazurę. Zdjąć patelnię z palnika.
Na maśle usmażyć jajka sadzone.
Pity podgrzać na patelni grillowej lub w opiekaczu, a następnie naciąć je z boku, tworząc kieszonkę. Środek posmarować śmietaną i skropić odrobiną sosu chili. Do środka każdej pity nałożyć cebulę, paprykę oraz jajko sadzone. Udekorować szczypiorkiem. Podawać gorące.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: