Chłodnik bazyliowy

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Usiłowałam podrobić chłodnik, który nam podano w korsykańskiej restauracji Paese e
Krakowie.
Szef kuchni nie chciał zdradzić co w nim pływa
icon_wink.gif


Całkiem smaczna mi ta podróbka wyszła, chociaż nieco inna od oryginału
Półtora pęczka bazylii
4 pomidory
Ciut cytryny
Kilka kropli zielonego sosu tabasco (niekoniecznie)
Sól
Pieprz
Śmietana jogurtowa (10%) ? mała
Trochę śmietany nieco bardziej tłustej ? Np 18 %
Jogurt grecki- może być Light
3 łyżeczki bazyliowego pesto (domowej roboty lub kupnego)

Bazylię umyć, osuszyć, poobrywać listki.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pozbawić pestek (tym razem to konieczne, w
przeciwnym razie chłodnik będzie zbyt wodnisty)

Bazylię i pomidory zmiksować -( chociaż najlepiej by było bazylię utrzeć w moździerzu)
Wlać śmietany, jogurt, doprawić solą, pieprzem, cytryną, tabasco i Pesto.
Wymieszać

OyuLuvO8psXMYYZg4X.jpg
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy