- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Usiłowałam podrobić chłodnik, który nam podano w korsykańskiej restauracji Paese e
Krakowie.
Szef kuchni nie chciał zdradzić co w nim pływa
Całkiem smaczna mi ta podróbka wyszła, chociaż nieco inna od oryginału
Półtora pęczka bazylii
4 pomidory
Ciut cytryny
Kilka kropli zielonego sosu tabasco (niekoniecznie)
Sól
Pieprz
Śmietana jogurtowa (10%) ? mała
Trochę śmietany nieco bardziej tłustej ? Np 18 %
Jogurt grecki- może być Light
3 łyżeczki bazyliowego pesto (domowej roboty lub kupnego)
Bazylię umyć, osuszyć, poobrywać listki.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pozbawić pestek (tym razem to konieczne, w
przeciwnym razie chłodnik będzie zbyt wodnisty)
Bazylię i pomidory zmiksować -( chociaż najlepiej by było bazylię utrzeć w moździerzu)
Wlać śmietany, jogurt, doprawić solą, pieprzem, cytryną, tabasco i Pesto.
Wymieszać
Krakowie.
Szef kuchni nie chciał zdradzić co w nim pływa

Całkiem smaczna mi ta podróbka wyszła, chociaż nieco inna od oryginału
Półtora pęczka bazylii
4 pomidory
Ciut cytryny
Kilka kropli zielonego sosu tabasco (niekoniecznie)
Sól
Pieprz
Śmietana jogurtowa (10%) ? mała
Trochę śmietany nieco bardziej tłustej ? Np 18 %
Jogurt grecki- może być Light
3 łyżeczki bazyliowego pesto (domowej roboty lub kupnego)
Bazylię umyć, osuszyć, poobrywać listki.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pozbawić pestek (tym razem to konieczne, w
przeciwnym razie chłodnik będzie zbyt wodnisty)
Bazylię i pomidory zmiksować -( chociaż najlepiej by było bazylię utrzeć w moździerzu)
Wlać śmietany, jogurt, doprawić solą, pieprzem, cytryną, tabasco i Pesto.
Wymieszać
