- Sie 28, 2005
- 8,202
- 1,708
- 113
Składniki:
1 kg czereśni
1 puszka mleka kokosowego 400 ml
2 łyżki skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 l wody
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
3 -4 goździki
½ łyżeczki imbiru mielonego lub 2-3 plasterki świeżego
3 pestki moreli ( gorzkie migdały)
sok z ½ cytryny
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli ( albo więcej, do smaku)
Wykonanie:
Czereśnie obrać z ogonków ( nie drylować !), wrzucić do garnka i zalać wodą, dodać przyprawy, zagotować, odstawić do ostygnięcia. Odcedzić owoce, odebrać 1/3 do dekoracji . Przyprawy wyrzucić za wyjątkiem pestek moreli.
Resztę owoców pozbawić pestek ( wystarczy lekko nacisnąć, pestka sama się wyśliźnie – strasznie to jednak pryska naokoło i kuchnia oraz kucharz są w czerwone cętki
) i wrzucić je do wywaru. Rozbić żyrafą lub w dzbanie malaksera na gładki płyn.
W osobnym garnku połączyć mleko kokosowe ze skrobią ziemniaczaną i zagrzać, stale mieszając, aż utworzy się gęsty sos. Połączyć sos z wywarem i rozmieszać tak, by nie było grudek. Doprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny do smaku.
Dla amatorów polecam dodanie kieliszka amaretto.
Podawać koniecznie na zimno!
Z paroma czereśniami z pestką – dla dekoracji i listkiem werbeny cytrynowej lub mięty.
1 kg czereśni
1 puszka mleka kokosowego 400 ml
2 łyżki skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
1 l wody
1 laska cynamonu
1 gwiazdka anyżu
3 -4 goździki
½ łyżeczki imbiru mielonego lub 2-3 plasterki świeżego
3 pestki moreli ( gorzkie migdały)
sok z ½ cytryny
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli ( albo więcej, do smaku)
Wykonanie:
Czereśnie obrać z ogonków ( nie drylować !), wrzucić do garnka i zalać wodą, dodać przyprawy, zagotować, odstawić do ostygnięcia. Odcedzić owoce, odebrać 1/3 do dekoracji . Przyprawy wyrzucić za wyjątkiem pestek moreli.
Resztę owoców pozbawić pestek ( wystarczy lekko nacisnąć, pestka sama się wyśliźnie – strasznie to jednak pryska naokoło i kuchnia oraz kucharz są w czerwone cętki

W osobnym garnku połączyć mleko kokosowe ze skrobią ziemniaczaną i zagrzać, stale mieszając, aż utworzy się gęsty sos. Połączyć sos z wywarem i rozmieszać tak, by nie było grudek. Doprawić solą, cukrem, sokiem z cytryny do smaku.
Dla amatorów polecam dodanie kieliszka amaretto.
Podawać koniecznie na zimno!
Z paroma czereśniami z pestką – dla dekoracji i listkiem werbeny cytrynowej lub mięty.
