Przepis znalazłam w dodatku do Gazety Wyborczej. W sam raz na te letnie upały. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
1 duży ogórek wężowy (50 dkg) lub dwa ogórki sałatkowe
1 szalotka ( w ostateczności dymka)
2 łyżki świeżego estragonu
500 ml zimnego bulionu warzywnego ( może być z kostki)
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu estragonowego
20 dkg gęstej śmietany 36 %
2 łyżki oliwy, sól
ponadto
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
listki estragonu
10 dkg szynki z indyka
Ogórek umyć, odkroić kilka cieniutkich plasterków do dekoracji, resztę obrać, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w dość grubą kostkę. Posiekać szalotkę (lub dymkę) i estragon, zmiksować w blenderze z ogórkiem, bulionem, musztardą, octem, śmietaną i oliwą. Przyprawić do smaku solą i wstawić do lodówki. Przed podaniem zamieszać, posypać listkami estragonu i skórką cytrynową. Udekorować odłożonymi plasterkami ogórka oraz pokrojoną w paseczki szynką z indyka. Doskonała, orzeżwiająca zupa.
Składniki
1 duży ogórek wężowy (50 dkg) lub dwa ogórki sałatkowe
1 szalotka ( w ostateczności dymka)
2 łyżki świeżego estragonu
500 ml zimnego bulionu warzywnego ( może być z kostki)
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu estragonowego
20 dkg gęstej śmietany 36 %
2 łyżki oliwy, sól
ponadto
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
listki estragonu
10 dkg szynki z indyka
Ogórek umyć, odkroić kilka cieniutkich plasterków do dekoracji, resztę obrać, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w dość grubą kostkę. Posiekać szalotkę (lub dymkę) i estragon, zmiksować w blenderze z ogórkiem, bulionem, musztardą, octem, śmietaną i oliwą. Przyprawić do smaku solą i wstawić do lodówki. Przed podaniem zamieszać, posypać listkami estragonu i skórką cytrynową. Udekorować odłożonymi plasterkami ogórka oraz pokrojoną w paseczki szynką z indyka. Doskonała, orzeżwiająca zupa.
Ostatnią edycję dokonał moderator: