Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Chłodnik ogórkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 881205" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis znalazłam w dodatku do Gazety Wyborczej. W sam raz na te letnie upały. Proporcje dla 4 osób. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1 duży ogórek wężowy (50 dkg) lub dwa ogórki sałatkowe</p><p>1 szalotka ( w ostateczności dymka)</p><p>2 łyżki świeżego estragonu</p><p>500 ml zimnego bulionu warzywnego ( może być z kostki)</p><p>1 łyżeczka musztardy</p><p>1 łyżeczka octu estragonowego</p><p>20 dkg gęstej śmietany 36 %</p><p>2 łyżki oliwy, sól</p><p><strong>ponadto</strong></p><p> <strong></strong>2 łyżeczki skórki otartej z cytryny</p><p> listki estragonu</p><p> 10 dkg szynki z indyka</p><p></p><p>Ogórek umyć, odkroić kilka cieniutkich plasterków do dekoracji, resztę obrać, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w dość grubą kostkę. Posiekać szalotkę (lub dymkę) i estragon, zmiksować w blenderze z ogórkiem, bulionem, musztardą, octem, śmietaną i oliwą. Przyprawić do smaku solą i wstawić do lodówki. Przed podaniem zamieszać, posypać listkami estragonu i skórką cytrynową. Udekorować odłożonymi plasterkami ogórka oraz pokrojoną w paseczki szynką z indyka. Doskonała, orzeżwiająca zupa.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 881205, member: 10341"] Przepis znalazłam w dodatku do Gazety Wyborczej. W sam raz na te letnie upały. Proporcje dla 4 osób. [B]Składniki[/B] 1 duży ogórek wężowy (50 dkg) lub dwa ogórki sałatkowe 1 szalotka ( w ostateczności dymka) 2 łyżki świeżego estragonu 500 ml zimnego bulionu warzywnego ( może być z kostki) 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu estragonowego 20 dkg gęstej śmietany 36 % 2 łyżki oliwy, sól [B]ponadto [/B]2 łyżeczki skórki otartej z cytryny listki estragonu 10 dkg szynki z indyka Ogórek umyć, odkroić kilka cieniutkich plasterków do dekoracji, resztę obrać, usunąć nasiona, a miąższ pokroić w dość grubą kostkę. Posiekać szalotkę (lub dymkę) i estragon, zmiksować w blenderze z ogórkiem, bulionem, musztardą, octem, śmietaną i oliwą. Przyprawić do smaku solą i wstawić do lodówki. Przed podaniem zamieszać, posypać listkami estragonu i skórką cytrynową. Udekorować odłożonymi plasterkami ogórka oraz pokrojoną w paseczki szynką z indyka. Doskonała, orzeżwiająca zupa. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Chłodnik ogórkowy
Top
Bottom