1 i 1/2 szklanki kwaśnego mleka lub kefiru,
1/2 kwaśnej śmietany,
po 3 - 4 łyżki posiekanego: szczypiorku, koperku, rzodkiewki,
posiekany drobniutko świeży ogórek,
posiekany drobniusieńko
kiszony ogórek (niekoniecznie),
1 łyżka soku wyciśnietego ze startego buraka lub po prostu kwasu buraczanego,
sól, pieprz do smaku
jajko na twardo (ilość w zależności od osób)
Kefir wymieszać dokładnie ze śmietaną. Natępnie dodać posiekaną zieleninę, rzodkiewkę, ogóreczki i kwas buraczany. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem. Dodać pokrojone w ćwiartki lub niezbyt drobno posiekane jajo.
Chłodnik należy sporządzić na godzinę przed obiadem, tak aby wszystkie "smaki" się przegryzły. I uwaga: powinien być on rzeczywiście chłodny!
1/2 kwaśnej śmietany,
po 3 - 4 łyżki posiekanego: szczypiorku, koperku, rzodkiewki,
posiekany drobniutko świeży ogórek,
posiekany drobniusieńko
1 łyżka soku wyciśnietego ze startego buraka lub po prostu kwasu buraczanego,
sól, pieprz do smaku
jajko na twardo (ilość w zależności od osób)
Kefir wymieszać dokładnie ze śmietaną. Natępnie dodać posiekaną zieleninę, rzodkiewkę, ogóreczki i kwas buraczany. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem. Dodać pokrojone w ćwiartki lub niezbyt drobno posiekane jajo.
Chłodnik należy sporządzić na godzinę przed obiadem, tak aby wszystkie "smaki" się przegryzły. I uwaga: powinien być on rzeczywiście chłodny!
