Chłodnik "buraczkowy"

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
1 i 1/2 szklanki kwaśnego mleka lub kefiru,
1/2 kwaśnej śmietany,
po 3 - 4 łyżki posiekanego: szczypiorku, koperku, rzodkiewki,
posiekany drobniutko świeży ogórek,
posiekany drobniusieńko ;) kiszony ogórek (niekoniecznie),
1 łyżka soku wyciśnietego ze startego buraka lub po prostu kwasu buraczanego,
sól, pieprz do smaku

jajko na twardo (ilość w zależności od osób)


Kefir wymieszać dokładnie ze śmietaną. Natępnie dodać posiekaną zieleninę, rzodkiewkę, ogóreczki i kwas buraczany. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem. Dodać pokrojone w ćwiartki lub niezbyt drobno posiekane jajo.

Chłodnik należy sporządzić na godzinę przed obiadem, tak aby wszystkie "smaki" się przegryzły. I uwaga: powinien być on rzeczywiście chłodny!

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy