Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Chłodnik z botwinką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1531010" data-attributes="member: 10341"><p>Robię ten chłodnik od wielu lat, ale nigdy nie pamiętałam gramatury - czyli robienie na wyczucie. Dopiero niedawno przeglądając czasopismo &#8222;Bistro&#8221; znalazłam dokładny przepis, który, po wypróbowaniu, mogę zamieścić na forum. </p><p></p><p> <strong>Składniki</strong></p><p></p><p> - pęczek botwiny</p><p> - sól </p><p> - 2 świeże ogórki</p><p> - po pół pęczka szczypiorku i koperku</p><p> - 1 litr kefiru</p><p> - szklanka śmietany </p><p> - 3 łyżki koncentratu z buraków (biorę Krakusa)</p><p> - pieprz</p><p> - trochę cukru</p><p></p><p> Botwinkę z buraczkami siekamy i gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy, by wystygła. W tym czasie obieramy ogórki i kroimy w kostkę, a rzodkiewkę w cieniutkie plasterki. Ja czasem opuszczam rzodkiewkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Dodajemy ogórek i zieleninę do botwinki, mieszamy z kefirem i śmietaną, koncentratem z buraków i przyprawami. Po schłodzeniu w lodówce możemy podawać z młodymi ziemniakami z masłem, posypanymi koperkiem. Ja najczęściej opuszczam te ziemniaki, poprzestając na ogórku i zieleninie. To najczęściej podawana u mnie zupa w czasie upałów.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1531010, member: 10341"] Robię ten chłodnik od wielu lat, ale nigdy nie pamiętałam gramatury - czyli robienie na wyczucie. Dopiero niedawno przeglądając czasopismo „Bistro” znalazłam dokładny przepis, który, po wypróbowaniu, mogę zamieścić na forum. [B]Składniki[/B] - pęczek botwiny - sól - 2 świeże ogórki - po pół pęczka szczypiorku i koperku - 1 litr kefiru - szklanka śmietany - 3 łyżki koncentratu z buraków (biorę Krakusa) - pieprz - trochę cukru Botwinkę z buraczkami siekamy i gotujemy w osolonej wodzie. Odstawiamy, by wystygła. W tym czasie obieramy ogórki i kroimy w kostkę, a rzodkiewkę w cieniutkie plasterki. Ja czasem opuszczam rzodkiewkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. Dodajemy ogórek i zieleninę do botwinki, mieszamy z kefirem i śmietaną, koncentratem z buraków i przyprawami. Po schłodzeniu w lodówce możemy podawać z młodymi ziemniakami z masłem, posypanymi koperkiem. Ja najczęściej opuszczam te ziemniaki, poprzestając na ogórku i zieleninie. To najczęściej podawana u mnie zupa w czasie upałów. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Chłodnik z botwinką
Top
Bottom