Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
CHŁODNIK Z SERKIEM KOZIM
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Elka" data-source="post: 1747057" data-attributes="member: 1293"><p><strong>CHŁODNIKA CZAS ZACZĄC </strong></p><p></p><p>Lato na Litwie jest różne. O tyle różne, że przychodzi, kiedy chce, czasem płacze deszczem, czasem śmieje się w słońcu - kapryśne, zmienne, może dlatego tak na niego czekamy?</p><p></p><p><strong><em>Zimna zupa</em></strong></p><p></p><p>Ale jakby to lato się nie zachowywało, pewne jest jedno – czas na chłodnik wstąpił w swoje prawa i gdy temperatura powietrza stale rośnie, łyżka zimnej zupy właśnie jest pożywieniem marzeń. Kto i kiedy wynalazł, że zupa może być zimna, nie wiadomo. Wiadomo tylko, że budowniczowie piramid egipskich jedli chleb nasączony mieszanką wody i piwa. O zupach zimnych i gorących wspominali w swoich dziełach Arystofanes, Rabelais i Cervantes – najczęstszą średniowieczną zupą zimną były kawałki chleba zamoczone w kwasie, piwie lub wywarze jarzynowym. Zupy znalazły również odzwierciedlenie w obrazach, od Pietera Bruegla Starszego po puszkę zupy pomidorowej, która stała się arcydziełem sztuki XX wieku. Oczywiście za tę puszkę możemy podziękować Andy'emu Warholowi. Zimne zupy w swoim arsenale kulinarnym mają prawie wszystkie narody. Najróżniejsze gazpacha - od hiszpańskich do meksykańskich od ogórkowych, pomidorowych do awokadowych, ajo bianco, salmorejo, tarrator, węgierska zupa wiśniowa, francuska Vichyssoise i wiele innych stają się przebojami na lato. A prawdziwą perełką, tyle ze koloru neonowo różowego jest chłodnik.</p><p></p><p><strong><em>Tajne ingredienty</em></strong></p><p></p><p>Chyba nie ma domu na Wileńszczyźnie, zresztą, na całej Litwie, gdzie nie gotowałoby się chłodnika. I, jak to z tymi włoskimi nonnami, co najlepiej wiedzą, jak ugotować najsmaczniejsze risotto, pastę lub lasagne, to i chłodnik w każdym domu jest najsmaczniejszy – bo mama, babcia, ciocia lub ja wiemy najlepiej, co jest najsmaczniejsze dla naszej rodziny. Nie trzeba i wspominać, ze nie tylko najlepszy, ale ze i to jest danie, które w każdym domu gotuje się inaczej – wiele kopii złamano z powodu buraczków – mają być marynowane czy gotowane? A może surowe czy nawet liofilizowane? Dodawać jajko, rzodkiewkę czy nie? Robić na kefirze czy na wodzie z kwaśną smietaną? A może mleko zsiadłe lub jogurt? Chlodnik ma być tłusty czy nie, a może wegański? Ziemniaki wkładamy do zupy czy podajemy oddzielne? Ziemniaki gotowane czy odsmażane…. A może pieczone lub utłuczone ze słoninką i cebulką? Uwierzcie, tych alternatyw może być jeszcze mnóstwo, nie zważając na to, ze to maloingredientowa zupa. Wszystko sprawdzić da się tylko metodą prób, błędów i zwycięstw. Więc do dzieła!</p><p></p><p></p><p><strong><em>Kilka uwag wstępnych </em></strong></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">Produkty do chłodnika muszą być bardzo zimne, więc trzymaj je w lodowce.</li> <li data-xf-list-type="ul">Podawać chłodnik można w talerzu, ustawionym na innym talerzu z lodem lub dodać lód do zupy.</li> <li data-xf-list-type="ul">By zupa była bardziej aromatyczna, rozetrzyj połowę koperku z solą. Resztę dodaj posiekany. A może dodasz drobno posiekaną miętę lub melisę?</li> <li data-xf-list-type="ul">Smak chłodnika można uszlachetnić dodając kilka malin lub wiśni.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kefir możesz ubić z 50-100 g świeżego koziego twarożku lub fety czy bryndzy. A także zupę można posypać twarogiem.</li> <li data-xf-list-type="ul">Amatorom jedzenia pikantnego polecam dodanie chrzanu, musztardy czy ogórka marynowanego, nie tylko świeżego.</li> <li data-xf-list-type="ul">Buraczki mogą być nie tylko gotowane, ale i pieczone w piekarniku. A może spróbuj buraczków kiszonych?</li> <li data-xf-list-type="ul">Smak chłodnika zależy również i od tego, czy ingredienty (buraczki, ogórki, jajka) były starte na tarce czy pokrojone nożem. Wielkość kawałków też ma znaczenie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Przed podaniem skosztuj – jeśli trzeba, dosmacz sokiem cytrynowym, szczyptą soli czy cukru.</li> </ul><p><strong>Chłodnik z serkiem kozim</strong></p><p></p><p>1 l kefiru</p><p>50 g miękkiego koziego twarożku</p><p>Łyżka maliny liofilizowanej lub garść świeżej</p><p>Szczypta soli</p><p>2 średnie lub mniejsze pieczone buraczki</p><p>Pęczek młodego koperku</p><p>Malutki pęczek szczypiorku</p><p>Kilka listków mięty</p><p>2 gotowane jajka</p><p>2 średnie ogórki</p><p>6-7 rzodkiewek (opcjonalnie)</p><p></p><p>Garść lodu koktajlowego</p><p></p><p>Ziemniaki do podania</p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">Do naczynia malaksera włóż lód, miętę, jeśli używasz, to maliny liofilizowane, twarożek kozi i wlej kefir. Dodaj szczyptę soli. Wszystko ubij.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ogórki i buraczki pokrój w cienkie słupki. Jeśli używasz rzodkiewki, pokrój je też w cienkie paseczki.</li> <li data-xf-list-type="ul">Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jajka ugotuj.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ugotuj ziemniaki, pokrój w plasterki i obsmaż.</li> <li data-xf-list-type="ul">Wymieszaj ogórki, buraczki, zieleninę i kefir z twarożkiem i malinami liofilizowanymi lub rozgniecionymi świeżymi). Podawaj z polówką jajka i obsmażanymi ziemniakami.</li> </ul><p></p><p>[ATTACH=full]113738[/ATTACH]</p><p></p><p>Magazyn Wileński, 2023 r.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elka, post: 1747057, member: 1293"] [B]CHŁODNIKA CZAS ZACZĄC [/B] Lato na Litwie jest różne. O tyle różne, że przychodzi, kiedy chce, czasem płacze deszczem, czasem śmieje się w słońcu - kapryśne, zmienne, może dlatego tak na niego czekamy? [B][I]Zimna zupa[/I][/B] Ale jakby to lato się nie zachowywało, pewne jest jedno – czas na chłodnik wstąpił w swoje prawa i gdy temperatura powietrza stale rośnie, łyżka zimnej zupy właśnie jest pożywieniem marzeń. Kto i kiedy wynalazł, że zupa może być zimna, nie wiadomo. Wiadomo tylko, że budowniczowie piramid egipskich jedli chleb nasączony mieszanką wody i piwa. O zupach zimnych i gorących wspominali w swoich dziełach Arystofanes, Rabelais i Cervantes – najczęstszą średniowieczną zupą zimną były kawałki chleba zamoczone w kwasie, piwie lub wywarze jarzynowym. Zupy znalazły również odzwierciedlenie w obrazach, od Pietera Bruegla Starszego po puszkę zupy pomidorowej, która stała się arcydziełem sztuki XX wieku. Oczywiście za tę puszkę możemy podziękować Andy'emu Warholowi. Zimne zupy w swoim arsenale kulinarnym mają prawie wszystkie narody. Najróżniejsze gazpacha - od hiszpańskich do meksykańskich od ogórkowych, pomidorowych do awokadowych, ajo bianco, salmorejo, tarrator, węgierska zupa wiśniowa, francuska Vichyssoise i wiele innych stają się przebojami na lato. A prawdziwą perełką, tyle ze koloru neonowo różowego jest chłodnik. [B][I]Tajne ingredienty[/I][/B] Chyba nie ma domu na Wileńszczyźnie, zresztą, na całej Litwie, gdzie nie gotowałoby się chłodnika. I, jak to z tymi włoskimi nonnami, co najlepiej wiedzą, jak ugotować najsmaczniejsze risotto, pastę lub lasagne, to i chłodnik w każdym domu jest najsmaczniejszy – bo mama, babcia, ciocia lub ja wiemy najlepiej, co jest najsmaczniejsze dla naszej rodziny. Nie trzeba i wspominać, ze nie tylko najlepszy, ale ze i to jest danie, które w każdym domu gotuje się inaczej – wiele kopii złamano z powodu buraczków – mają być marynowane czy gotowane? A może surowe czy nawet liofilizowane? Dodawać jajko, rzodkiewkę czy nie? Robić na kefirze czy na wodzie z kwaśną smietaną? A może mleko zsiadłe lub jogurt? Chlodnik ma być tłusty czy nie, a może wegański? Ziemniaki wkładamy do zupy czy podajemy oddzielne? Ziemniaki gotowane czy odsmażane…. A może pieczone lub utłuczone ze słoninką i cebulką? Uwierzcie, tych alternatyw może być jeszcze mnóstwo, nie zważając na to, ze to maloingredientowa zupa. Wszystko sprawdzić da się tylko metodą prób, błędów i zwycięstw. Więc do dzieła! [B][I]Kilka uwag wstępnych [/I][/B] [LIST] [*]Produkty do chłodnika muszą być bardzo zimne, więc trzymaj je w lodowce. [*]Podawać chłodnik można w talerzu, ustawionym na innym talerzu z lodem lub dodać lód do zupy. [*]By zupa była bardziej aromatyczna, rozetrzyj połowę koperku z solą. Resztę dodaj posiekany. A może dodasz drobno posiekaną miętę lub melisę? [*]Smak chłodnika można uszlachetnić dodając kilka malin lub wiśni. [*]Kefir możesz ubić z 50-100 g świeżego koziego twarożku lub fety czy bryndzy. A także zupę można posypać twarogiem. [*]Amatorom jedzenia pikantnego polecam dodanie chrzanu, musztardy czy ogórka marynowanego, nie tylko świeżego. [*]Buraczki mogą być nie tylko gotowane, ale i pieczone w piekarniku. A może spróbuj buraczków kiszonych? [*]Smak chłodnika zależy również i od tego, czy ingredienty (buraczki, ogórki, jajka) były starte na tarce czy pokrojone nożem. Wielkość kawałków też ma znaczenie. [*]Przed podaniem skosztuj – jeśli trzeba, dosmacz sokiem cytrynowym, szczyptą soli czy cukru. [/LIST] [B]Chłodnik z serkiem kozim[/B] 1 l kefiru 50 g miękkiego koziego twarożku Łyżka maliny liofilizowanej lub garść świeżej Szczypta soli 2 średnie lub mniejsze pieczone buraczki Pęczek młodego koperku Malutki pęczek szczypiorku Kilka listków mięty 2 gotowane jajka 2 średnie ogórki 6-7 rzodkiewek (opcjonalnie) Garść lodu koktajlowego Ziemniaki do podania [LIST] [*]Do naczynia malaksera włóż lód, miętę, jeśli używasz, to maliny liofilizowane, twarożek kozi i wlej kefir. Dodaj szczyptę soli. Wszystko ubij. [*]Ogórki i buraczki pokrój w cienkie słupki. Jeśli używasz rzodkiewki, pokrój je też w cienkie paseczki. [*]Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. [*]Jajka ugotuj. [*]Ugotuj ziemniaki, pokrój w plasterki i obsmaż. [*]Wymieszaj ogórki, buraczki, zieleninę i kefir z twarożkiem i malinami liofilizowanymi lub rozgniecionymi świeżymi). Podawaj z polówką jajka i obsmażanymi ziemniakami. [/LIST] [ATTACH type="full" width="634px" alt="20230604_101443.jpg"]113738[/ATTACH] Magazyn Wileński, 2023 r. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
CHŁODNIK Z SERKIEM KOZIM
Top
Bottom