Chocolate sponge pudding

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Receptura pochodzi z ksiazki Nigelli Lawson "How to be a Domestic Goddess". Ja ja mam z lutowego magazynu "Delicious."

Skladniki;
225g niesolonego masla, plus wiecej na wysmarowanie naczynia
100 g czekolady o zaw. 70% kakao
2 duze jaja
250g jasno-brazowego cukru
200 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka mocnej kawy

Wykonanie;
Piekarnik nastawic na 180C. Maslo i czekolade podzielic na kawalki, przelozyc do jednej miski i rozpuscic w kapieli wodnej. Nie mieszac. W drugiej misce umiescic jaja, cukier i utrzec na gladka mase. Wmieszac do mikstury maslano- czekoladowej, dodac make z proszkiem do pieczenia i utrzec do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlac lyzke kawy i 250 ml wrzacej wody. Zamieszac. Kwadratowa blache o boku 18 cm wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia. Wlac do formy ciasto. Piec ok 35-40 min. Po tym czasie sprawdzic patyczkiem czy ciasto sie do niego nie przykleja. Studzic 20 min. Podawac z sosem czekoladowym lub lodami.

DSC00083.JPG
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Eve.eire

Member
Lis 5, 2007
13,730
0
0
Cucz, czuc. Dla mnie super bo lubie takie smaki. No i polecam piec 30 mi sprawdzic patyczkiem bo mi popekal.
Kiniu, w razie czego nie przerazaj, sie ze zby wodniste bo maslo sprawi, ze ciasto zastygnie.
 

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Eve, a jaka make dalas, bo nie moge znalezc tego przepisu w ksiazce, a chcialabym zrobic - wyglada smakowicie
icon_biggrin.gif
 

adrijah

Member
Maj 18, 2007
2,668
16
38
ta mrożona kawa to ma być taka w proszku?

edit

rofl.gif
przepraszam, przeczytałam mrożonej zamiast mocnej, to "z" w środku mnie zmyliło
dump.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy