- Lis 5, 2007
- 13,730
- 0
- 0
Receptura pochodzi z ksiazki Nigelli Lawson "How to be a Domestic Goddess". Ja ja mam z lutowego magazynu "Delicious."
Skladniki;
225g niesolonego masla, plus wiecej na wysmarowanie naczynia
100 g czekolady o zaw. 70% kakao
2 duze jaja
250g jasno-brazowego cukru
200 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka mocnej kawy
Wykonanie;
Piekarnik nastawic na 180C. Maslo i czekolade podzielic na kawalki, przelozyc do jednej miski i rozpuscic w kapieli wodnej. Nie mieszac. W drugiej misce umiescic jaja, cukier i utrzec na gladka mase. Wmieszac do mikstury maslano- czekoladowej, dodac make z proszkiem do pieczenia i utrzec do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlac lyzke kawy i 250 ml wrzacej wody. Zamieszac. Kwadratowa blache o boku 18 cm wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia. Wlac do formy ciasto. Piec ok 35-40 min. Po tym czasie sprawdzic patyczkiem czy ciasto sie do niego nie przykleja. Studzic 20 min. Podawac z sosem czekoladowym lub lodami.
Skladniki;
225g niesolonego masla, plus wiecej na wysmarowanie naczynia
100 g czekolady o zaw. 70% kakao
2 duze jaja
250g jasno-brazowego cukru
200 g maki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzka mocnej kawy
Wykonanie;
Piekarnik nastawic na 180C. Maslo i czekolade podzielic na kawalki, przelozyc do jednej miski i rozpuscic w kapieli wodnej. Nie mieszac. W drugiej misce umiescic jaja, cukier i utrzec na gladka mase. Wmieszac do mikstury maslano- czekoladowej, dodac make z proszkiem do pieczenia i utrzec do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlac lyzke kawy i 250 ml wrzacej wody. Zamieszac. Kwadratowa blache o boku 18 cm wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia. Wlac do formy ciasto. Piec ok 35-40 min. Po tym czasie sprawdzic patyczkiem czy ciasto sie do niego nie przykleja. Studzic 20 min. Podawac z sosem czekoladowym lub lodami.
Ostatnią edycję dokonał moderator: