Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Chow mein z kurczakiem, szynką i groszkiem cukrowym*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 1315524" data-attributes="member: 2755"><p>Wpisuję na prośbę Joanny. Przepis pochodzi z książki <strong>&quot;Łatwa kuchnia chińska&quot; Kena Homa</strong>. Wpisuję oryginalny przepis i w nawiasach moje zmiany. Z moimi zmianami wyszło pyszne, oryginalna wersja z pewnością też byłaby świetna. Proporcje dla 4 osób. Samo mięso kurczaka ma naprawdę wspaniały smak. Danie przygotowane w stylu stir-fry, więc bardzo ważne jest tu ciągłe mieszanie składników w woku. Ogólnie poza marynowaniem całość przygotowuje się bardzo szybko - ok. 20 minut. W przyszłości dodałabym chyba do niego więcej groszku, bo jakoś tak mizernie się prezentował. I więcej dymki. </p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>225 g suszonego lub świeżego makaronu typu noodle</p><p>4 łyżeczki oleju sezamowego</p><p>100 g piersi kurczaka pokrojonej w cienkie paseczki (ja zwiększyłam ilość do 200 g)</p><p>2.5 łyżki oleju z orzeszków ziemnych</p><p>1 łyżka posiekanego czosnku</p><p>50 g groszku cukrowego pociętego w paski (u mnie dwie spore garści groszku, z obciętymi końcówkami strączków)</p><p>50 g szynki parmeńskiej lub gotowanej szynki, pokrojonej w cienkie paski (u mnie tyrolska szynka z Lidla)</p><p></p><p><strong>Sos:</strong></p><p>2 łyżeczki jasnego sosu sojowego</p><p>2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego</p><p>1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry (u mnie białe wytrawne wino)</p><p>1 łyżeczka soli</p><p>1/2 łyżeczki białego pieprzu</p><p>1/2 łyżeczki cukru</p><p>3 łyżki drobno posiekanej dymki</p><p></p><p><strong>Marynata:</strong></p><p>2 łyżeczki jasnego sosu sojowego</p><p>2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry (u mnie białe wytrawne wino)</p><p>1 łyżeczka oleju sezamowego</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>1/2 łyżeczki białego pieprzu</p><p></p><p>Składniki marynaty mieszamy. Wkładamy do niej paseczki kurczaka. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut (u mnie 30 minut).</p><p></p><p>Makaron gotujemy 3-4 minuty we wrzącej wodzie, odcedzamy, opłukujemy zimną wodą. Odcedzony makaron mieszamy z 3 łyżeczkami oleju sezamowego i odstawiamy na bok pod przykryciem.</p><p></p><p>Składniki sosu mieszamy. </p><p></p><p>W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju z orzeszków, rozgrzewamy go aż do dymienia i wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy mieszając na dużym ogniu przez około 2 minuty. Zdejmujemy z woka, wok wycieramy. W wytartym woku rozgrzewamy 1.5 łyżki oleju z orzeszków. Gdy zaczyna dymić dodajemy czosnek, po 10 sekundach smażenia z ciągłym mieszaniem dodajemy paseczki szynki i groszek. Smażymy kolejną minutę. Dolewamy sos, smażymy mieszając kolejne 2 minuty. Na koniec przekładamy do sosu kurczaka i makaron. Mieszamy i smażymy 3-4 minuty (w tym czasie kurczak dojdzie w środku. Dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego, mieszamy całość, podajemy. </p><p></p><p>[ATTACH=full]74991[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 1315524, member: 2755"] Wpisuję na prośbę Joanny. Przepis pochodzi z książki [B]"Łatwa kuchnia chińska" Kena Homa[/B]. Wpisuję oryginalny przepis i w nawiasach moje zmiany. Z moimi zmianami wyszło pyszne, oryginalna wersja z pewnością też byłaby świetna. Proporcje dla 4 osób. Samo mięso kurczaka ma naprawdę wspaniały smak. Danie przygotowane w stylu stir-fry, więc bardzo ważne jest tu ciągłe mieszanie składników w woku. Ogólnie poza marynowaniem całość przygotowuje się bardzo szybko - ok. 20 minut. W przyszłości dodałabym chyba do niego więcej groszku, bo jakoś tak mizernie się prezentował. I więcej dymki. Składniki: 225 g suszonego lub świeżego makaronu typu noodle 4 łyżeczki oleju sezamowego 100 g piersi kurczaka pokrojonej w cienkie paseczki (ja zwiększyłam ilość do 200 g) 2.5 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 1 łyżka posiekanego czosnku 50 g groszku cukrowego pociętego w paski (u mnie dwie spore garści groszku, z obciętymi końcówkami strączków) 50 g szynki parmeńskiej lub gotowanej szynki, pokrojonej w cienkie paski (u mnie tyrolska szynka z Lidla) [B]Sos:[/B] 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry (u mnie białe wytrawne wino) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki drobno posiekanej dymki [B]Marynata:[/B] 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki wina ryżowego lub wytrawnego sherry (u mnie białe wytrawne wino) 1 łyżeczka oleju sezamowego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki białego pieprzu Składniki marynaty mieszamy. Wkładamy do niej paseczki kurczaka. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut (u mnie 30 minut). Makaron gotujemy 3-4 minuty we wrzącej wodzie, odcedzamy, opłukujemy zimną wodą. Odcedzony makaron mieszamy z 3 łyżeczkami oleju sezamowego i odstawiamy na bok pod przykryciem. Składniki sosu mieszamy. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju z orzeszków, rozgrzewamy go aż do dymienia i wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy mieszając na dużym ogniu przez około 2 minuty. Zdejmujemy z woka, wok wycieramy. W wytartym woku rozgrzewamy 1.5 łyżki oleju z orzeszków. Gdy zaczyna dymić dodajemy czosnek, po 10 sekundach smażenia z ciągłym mieszaniem dodajemy paseczki szynki i groszek. Smażymy kolejną minutę. Dolewamy sos, smażymy mieszając kolejne 2 minuty. Na koniec przekładamy do sosu kurczaka i makaron. Mieszamy i smażymy 3-4 minuty (w tym czasie kurczak dojdzie w środku. Dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego, mieszamy całość, podajemy. [ATTACH=full]74991[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Chow mein z kurczakiem, szynką i groszkiem cukrowym*
Top
Bottom