- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0

Obawiam sie, ze oryginalu nie znajde poki nie przekartkuje kazdego magazynu z przepisami w domu

Za duzo zmian wprowadzilam i nie pamietam jakich, zeby moc wyszukac w necie

Moglam sie oprzec na tym przepisie (pamietam uzycie octu, ale moglam go uzyc z braku cytryny

Jak znajde, moge dodac szczegoly.
Wymyslilam, poniewaz za curry nie przepadam, ze zrobie chowder. To chyba bylo jakos kele festiwalu straczkowego


1/2 kg ziemniakow
2 duze obrane, pokrojone w kawalki bataty
nieduzy kalafior (okolo 2szkl po podzieleniu)
papryka czerwona
ugotowana, zielona lub brazowa soczewica (okolo 1/2 szkl)
1/4 szkl rodzynek
2 szkl bulionu (z kurczaka lub warzyw)
mleko kokosowe
1 duza cebula
2-3 zabki czosnku
1 lyzka drobno posiekanego, swiezego imbiru
1 lyzka lagodnej pasty curry
2 lyzeczki soku z cytryny lub octu
Cebule pokroic drobno, podsmazyc na oleju kolo minuty, dodac czosnek i przyprawy, podsmazac kolejna minute.
Dodac ziemniaki w duzych kawalkach (polowki) i bulion. Pogotowac z 10-15min(malo plynow, bo dojdzie mleko), dodac surowe warzywa i gotowac do czasu, kiedy ziemniaki beda miekkie.
Teraz

Taki sposob, wyciagania polowek ziemniakow lyzka cedzakowa wydaje mi sie najprzyjazniejszy przybraku zmywarki

Moznaby je gotowac oddzielnie, ale poza brudzeniem wywar, nawet z ziemniaka, jest lepszy od wody.
Kiedy pozostale warzywa sa wystarczajaco miekkie zakwasic zupe, dodac rodzynki i mleko kokosowe do pozadanej konsystencji. Koniec.
Bardzo lubie tego typu zupy, i wszyscy w domu uwielbiaja. Tylko oni


To ucze sie robic takie, zeby wszyscy byli zadowoleni.
Smacznego
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: