Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Chowder z łososia i kukurydzy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1493852" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Chowder z łososia i kukurydzy</strong></p><p></p><p>Proporcje i dobór składników moje, na podstawie &quot;Kuchni żydowskiej&quot; C. Hyman</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>2 łyżki oleju</p><p>1 łyżka masła </p><p>1 cebula</p><p>1 por (biała część)</p><p>2 czerwone papryki (u mnie wcześniej upieczone, pozbawione skóry i zamrożone)</p><p>5 niewielkich ziemniaków</p><p>ok. 1 l bulionu warzywnego</p><p>ok. 300 ml mleka 3,2%</p><p>200 ml śmietanki 30%</p><p>ok. 350 -400g filetów z łososia bez skóry</p><p>ok. 1/2 -3/4 puszki słodkiej kukurydzy</p><p>sól, pieprz, posiekany koperek do smaku</p><p>sok z cytryny do smaku</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Na oleju z masłem zeszklić posiekaną cebule i pora. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, bulion, sól i pieprz.</p><p>Gotować do miękkości ziemniaków. Dodać mleko, odcedzoną i wypłukaną kukurydzę, pokrojoną paprykę oraz pokrojonego w kostkę łososia.</p><p>Gotować jeszcze ok. 10 minut. Dodać śmietankę, koperek, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.</p><p></p><p>Bardzo smaczna, sycąca zupa.</p><p>W oryginalnym przepisie występował jeszcze seler naciowy, natka pietruszki i łyżka mąki. Mnie bardziej pasował tu koperek i trochę soku z cytryny. Mąki nie dodawałam; zupa wyszła IMO wystaczająco zawiesista.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1493852, member: 1024"] [B]Chowder z łososia i kukurydzy[/B] Proporcje i dobór składników moje, na podstawie "Kuchni żydowskiej" C. Hyman [B]Składniki:[/B] 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 cebula 1 por (biała część) 2 czerwone papryki (u mnie wcześniej upieczone, pozbawione skóry i zamrożone) 5 niewielkich ziemniaków ok. 1 l bulionu warzywnego ok. 300 ml mleka 3,2% 200 ml śmietanki 30% ok. 350 -400g filetów z łososia bez skóry ok. 1/2 -3/4 puszki słodkiej kukurydzy sól, pieprz, posiekany koperek do smaku sok z cytryny do smaku [B]Wykonanie:[/B] Na oleju z masłem zeszklić posiekaną cebule i pora. Dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, bulion, sól i pieprz. Gotować do miękkości ziemniaków. Dodać mleko, odcedzoną i wypłukaną kukurydzę, pokrojoną paprykę oraz pokrojonego w kostkę łososia. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Dodać śmietankę, koperek, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Bardzo smaczna, sycąca zupa. W oryginalnym przepisie występował jeszcze seler naciowy, natka pietruszki i łyżka mąki. Mnie bardziej pasował tu koperek i trochę soku z cytryny. Mąki nie dodawałam; zupa wyszła IMO wystaczająco zawiesista. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Chowder z łososia i kukurydzy
Top
Bottom