Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Chrupiące brukselki w glazurze z syropu klonowego
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="AnkaP" data-source="post: 1757697" data-attributes="member: 6990"><p>Chrupiące brukselki w glazurze z syropu klonowego.</p><p></p><p>Przepis stąd: <a href="https://www.facebook.com/share/1FKWVdesXg/" target="_blank">https://www.facebook.com/share/1FKWVdesXg/</a> Polecam przepisy tej autorki, ma ciekawe dania do przygotowania w airfryerze oraz multicookerze Instant Pot.</p><p></p><p>Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer (autorka przepisu użyła Instant Pot Vortex 5.6 l, ja mam frytkownicę Ninja, więc piekłam w 180⁰C).</p><p></p><p>Składniki :</p><p>1/2 kg brukselki, oczyszczonej i przekrojonej na pół</p><p>2 łyżki oliwy z oliwek</p><p>3 ząbki czosnku, posiekane</p><p>1/2 łyżeczki soli lub według potrzeb</p><p>Glazura :</p><p>3 łyżki niesolonego masła, roztopionego</p><p>1/2 łyżeczki papryki chipotle lub chili, mielone</p><p>1/2 łyżeczki wędzonej papryki</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>1/2 łyżeczki słodkiej papryki</p><p>2 łyżki syropu klonowego</p><p>1 łyżki miodu</p><p></p><p>Przygotowanie :</p><p>Odetnij końcówki brukselki. przekrój je na pół. W przypadku większych pokrój je na ćwiartki.</p><p>W dużej misce wymieszaj brukselkę z oliwą z oliwek, czosnkiem i solą. wymieszaj wszystko, aż będzie brukselka równomiernie pokryta przyprawami i oliwą.</p><p>Włóż doprawione brukselki do koszyka frytkownicy beztłuszczowej.</p><p>Piecz w temperaturze 175C przez 10 - 15 minut, aż brukselki będą przyrumienione i chrupiące .</p><p>W połowie czasu pieczenia otwórz urządzenie i wstrząśnie koszem, dzięki temu brukselki będą równomiernie upieczone.</p><p>W międzyczasie :</p><p>W małym rondelku wymieszaj roztopione masło, chili w proszku, wędzoną paprykę, sól, paprykę, miód i syrop klonowy. Postaw rondelek na średnim ogniu, zagotuje ciągle mieszając.</p><p>Wyjmij brukselkę z frytkownicy i przełóż ją do miski, wymieszaj z sosem.</p><p>Podawaj natychmiast po przygotowaniu.</p><p>Wskazówka :</p><p>Po przycięciu i pokrojeniu brukselki na połówki lub ćwiartki możesz namoczyć ją w zimnej wodzie przez około 15 minut. Pomaga to dokładnie ją oczyścić, a także może poprawić jej konsystencję po ugotowaniu.</p><p>Smacznego !!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="AnkaP, post: 1757697, member: 6990"] Chrupiące brukselki w glazurze z syropu klonowego. Przepis stąd: [URL]https://www.facebook.com/share/1FKWVdesXg/[/URL] Polecam przepisy tej autorki, ma ciekawe dania do przygotowania w airfryerze oraz multicookerze Instant Pot. Przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer (autorka przepisu użyła Instant Pot Vortex 5.6 l, ja mam frytkownicę Ninja, więc piekłam w 180⁰C). Składniki : 1/2 kg brukselki, oczyszczonej i przekrojonej na pół 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, posiekane 1/2 łyżeczki soli lub według potrzeb Glazura : 3 łyżki niesolonego masła, roztopionego 1/2 łyżeczki papryki chipotle lub chili, mielone 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżki miodu Przygotowanie : Odetnij końcówki brukselki. przekrój je na pół. W przypadku większych pokrój je na ćwiartki. W dużej misce wymieszaj brukselkę z oliwą z oliwek, czosnkiem i solą. wymieszaj wszystko, aż będzie brukselka równomiernie pokryta przyprawami i oliwą. Włóż doprawione brukselki do koszyka frytkownicy beztłuszczowej. Piecz w temperaturze 175C przez 10 - 15 minut, aż brukselki będą przyrumienione i chrupiące . W połowie czasu pieczenia otwórz urządzenie i wstrząśnie koszem, dzięki temu brukselki będą równomiernie upieczone. W międzyczasie : W małym rondelku wymieszaj roztopione masło, chili w proszku, wędzoną paprykę, sól, paprykę, miód i syrop klonowy. Postaw rondelek na średnim ogniu, zagotuje ciągle mieszając. Wyjmij brukselkę z frytkownicy i przełóż ją do miski, wymieszaj z sosem. Podawaj natychmiast po przygotowaniu. Wskazówka : Po przycięciu i pokrojeniu brukselki na połówki lub ćwiartki możesz namoczyć ją w zimnej wodzie przez około 15 minut. Pomaga to dokładnie ją oczyścić, a także może poprawić jej konsystencję po ugotowaniu. Smacznego !! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Chrupiące brukselki w glazurze z syropu klonowego
Bottom