Chrupiące indyjskie tosty z pikantną pastą ziemniaczaną *

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Kuchnia indyjska pełna jest smacznych i pożywnych przepisów wegetariańskich. Przykładem takiej potrawy są te ciekawe i smaczne tosty, które można podać jako śniadanie, kolację czy przekąskę. Przepis z Madhura's Recipe.

DSC_0617.JPG

3 średnie ziemniaki
1 zielona papryczka chili
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka słodkiej papryki (dla koloru. Madhura dodaje jeszcze tutaj łyżeczkę chili, lecz wg mnie wystarcza surowe chili - pasta i tak jest pikantna)
1 łyżeczka utartego na drobnej tarce imbiru
1 łyżeczka soku z cytryny
sól do smaku

1 łyżka mleka lub wody (moja pasta wyszła dość zwarta, więc dodałam łyżkę mleka)

6 kromek pieczywa tostowego
keczup
masło do smażenia
sezam

Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej widzie do miękkości.
Odcedzamy i przeciskamy przez praskę, by otrzymać gładkie puree. Do puree dodajemy posiekane chili, siekaną natkę, imbir, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jeśli pasta wyszła wyjątkowo gęsta, można dodać łyżkę mleka (lub wody).

Tosty smarujemy cienko keczupem. Na każdym toście układamy warstwę pasty ziemniaczanej, posypujemy sezamem i tniemy tosty w trójkąty.

Na patelni (najlepiej takiej do naleśników, z nieprzywierającą powierzchnią) rozpuszczamy niewielką ilość masła. Smażymy tosty z obu stron, aż będą rumiane. Zaczynamy od strony nie posmarowanej pastą, po czym przekładamy tosty na drugą stronę. Podajemy ciepłe, same lub z ulubionym sosem.

Załączniki

• DSC_0617.JPG
    DSC_0617.JPG
    154.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
To była moja dzisiejsza kolacja. Chili wzięłam czerwone. , bo takie wolę. Dalej trzymałam się ściśle przepisu, nie dodawałam żadnych dodatkowych ostrości, uwzględniłam wszystkie uwagi Mi. Wyszło bardzo dobre. Podkusiło mnie i do części podałam sos paprykowy z domowych zapasów słoikowych z małym dodatkiem przypraw ziołowych orientalnych (gotowych firmy Knorr) Doskonałe połączenie tostów z tym sosem.Dzięki
anbetung.gif
za przepis.

Edit: pieczywo tostowe miałam pszenne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Seniorko, ogromnie się ciesze, ze Cię widzę oraz, że tosty smakowały. Sos paprykowy to świetny pomysł
bussi.gif

Iluano, Mąż miał je do pracy, nie podgrzewał (choć mógł, ale nie było czasu). Jadł na zimno i mówił, że dobre.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy