- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Kuchnia indyjska pełna jest smacznych i pożywnych przepisów wegetariańskich. Przykładem takiej potrawy są te ciekawe i smaczne tosty, które można podać jako śniadanie, kolację czy przekąskę. Przepis z Madhura's Recipe.
3 średnie ziemniaki
1 zielona papryczka chili
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka słodkiej papryki (dla koloru. Madhura dodaje jeszcze tutaj łyżeczkę chili, lecz wg mnie wystarcza surowe chili - pasta i tak jest pikantna)
1 łyżeczka utartego na drobnej tarce imbiru
1 łyżeczka soku z cytryny
sól do smaku
1 łyżka mleka lub wody (moja pasta wyszła dość zwarta, więc dodałam łyżkę mleka)
6 kromek pieczywa tostowego
keczup
masło do smażenia
sezam
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej widzie do miękkości.
Odcedzamy i przeciskamy przez praskę, by otrzymać gładkie puree. Do puree dodajemy posiekane chili, siekaną natkę, imbir, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jeśli pasta wyszła wyjątkowo gęsta, można dodać łyżkę mleka (lub wody).
Tosty smarujemy cienko keczupem. Na każdym toście układamy warstwę pasty ziemniaczanej, posypujemy sezamem i tniemy tosty w trójkąty.
Na patelni (najlepiej takiej do naleśników, z nieprzywierającą powierzchnią) rozpuszczamy niewielką ilość masła. Smażymy tosty z obu stron, aż będą rumiane. Zaczynamy od strony nie posmarowanej pastą, po czym przekładamy tosty na drugą stronę. Podajemy ciepłe, same lub z ulubionym sosem.

3 średnie ziemniaki
1 zielona papryczka chili
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka słodkiej papryki (dla koloru. Madhura dodaje jeszcze tutaj łyżeczkę chili, lecz wg mnie wystarcza surowe chili - pasta i tak jest pikantna)
1 łyżeczka utartego na drobnej tarce imbiru
1 łyżeczka soku z cytryny
sól do smaku
1 łyżka mleka lub wody (moja pasta wyszła dość zwarta, więc dodałam łyżkę mleka)
6 kromek pieczywa tostowego
keczup
masło do smażenia
sezam
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej widzie do miękkości.
Odcedzamy i przeciskamy przez praskę, by otrzymać gładkie puree. Do puree dodajemy posiekane chili, siekaną natkę, imbir, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jeśli pasta wyszła wyjątkowo gęsta, można dodać łyżkę mleka (lub wody).
Tosty smarujemy cienko keczupem. Na każdym toście układamy warstwę pasty ziemniaczanej, posypujemy sezamem i tniemy tosty w trójkąty.
Na patelni (najlepiej takiej do naleśników, z nieprzywierającą powierzchnią) rozpuszczamy niewielką ilość masła. Smażymy tosty z obu stron, aż będą rumiane. Zaczynamy od strony nie posmarowanej pastą, po czym przekładamy tosty na drugą stronę. Podajemy ciepłe, same lub z ulubionym sosem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: