Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Chrupiące indyjskie tosty z pikantną pastą ziemniaczaną *
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1459928" data-attributes="member: 2721"><p><em>Kuchnia indyjska pełna jest smacznych i pożywnych przepisów wegetariańskich. Przykładem takiej potrawy są te ciekawe i smaczne tosty, które można podać jako śniadanie, kolację czy przekąskę. Przepis z <a href="http://www.madhurasrecipe.com/snacks/Crispy-Potato-Sandwich" target="_blank">Madhura's Recipe</a>.</em></p><p><em></em></p><p>[ATTACH=full]84817[/ATTACH]</p><p></p><p>3 średnie ziemniaki</p><p>1 zielona papryczka chili</p><p>1 łyżka siekanej natki pietruszki</p><p>1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, <em>nie kminek</em>)</p><p>1 łyżeczka przyprawy garam masala</p><p>1 łyżeczka słodkiej papryki <em>(dla koloru. Madhura dodaje jeszcze tutaj łyżeczkę chili, lecz wg mnie wystarcza surowe chili - pasta i tak jest pikantna)</em></p><p>1 łyżeczka utartego na drobnej tarce imbiru</p><p>1 łyżeczka soku z cytryny</p><p>sól do smaku</p><p></p><p><em>1 łyżka mleka lub wody (moja pasta wyszła dość zwarta, więc dodałam łyżkę mleka)</em></p><p></p><p>6 kromek pieczywa tostowego</p><p>keczup</p><p>masło do smażenia</p><p>sezam</p><p></p><p></p><p>Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej widzie do miękkości.</p><p>Odcedzamy i przeciskamy przez praskę, by otrzymać gładkie puree. Do puree dodajemy posiekane chili, siekaną natkę, imbir, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jeśli pasta wyszła wyjątkowo gęsta, można dodać łyżkę mleka (lub wody).</p><p></p><p>Tosty smarujemy cienko keczupem. Na każdym toście układamy warstwę pasty ziemniaczanej, posypujemy sezamem i tniemy tosty w trójkąty.</p><p></p><p>Na patelni (najlepiej takiej do naleśników, z nieprzywierającą powierzchnią) rozpuszczamy niewielką ilość masła. Smażymy tosty z obu stron, aż będą rumiane. <u>Zaczynamy od strony nie posmarowanej</u> pastą, po czym przekładamy tosty na drugą stronę. Podajemy ciepłe, same lub z ulubionym sosem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1459928, member: 2721"] [I]Kuchnia indyjska pełna jest smacznych i pożywnych przepisów wegetariańskich. Przykładem takiej potrawy są te ciekawe i smaczne tosty, które można podać jako śniadanie, kolację czy przekąskę. Przepis z [URL="http://www.madhurasrecipe.com/snacks/Crispy-Potato-Sandwich"]Madhura's Recipe[/URL]. [/I] [ATTACH=full]84817[/ATTACH] 3 średnie ziemniaki 1 zielona papryczka chili 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski, [I]nie kminek[/I]) 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka słodkiej papryki [I](dla koloru. Madhura dodaje jeszcze tutaj łyżeczkę chili, lecz wg mnie wystarcza surowe chili - pasta i tak jest pikantna)[/I] 1 łyżeczka utartego na drobnej tarce imbiru 1 łyżeczka soku z cytryny sól do smaku [I]1 łyżka mleka lub wody (moja pasta wyszła dość zwarta, więc dodałam łyżkę mleka)[/I] 6 kromek pieczywa tostowego keczup masło do smażenia sezam Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej widzie do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę, by otrzymać gładkie puree. Do puree dodajemy posiekane chili, siekaną natkę, imbir, sok z cytryny oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Jeśli pasta wyszła wyjątkowo gęsta, można dodać łyżkę mleka (lub wody). Tosty smarujemy cienko keczupem. Na każdym toście układamy warstwę pasty ziemniaczanej, posypujemy sezamem i tniemy tosty w trójkąty. Na patelni (najlepiej takiej do naleśników, z nieprzywierającą powierzchnią) rozpuszczamy niewielką ilość masła. Smażymy tosty z obu stron, aż będą rumiane. [U]Zaczynamy od strony nie posmarowanej[/U] pastą, po czym przekładamy tosty na drugą stronę. Podajemy ciepłe, same lub z ulubionym sosem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Chrupiące indyjskie tosty z pikantną pastą ziemniaczaną *
Bottom