Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Chrupiące rogaliki z nutellą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 1012743" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]55394[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>&#8226; 500 g mąki (typ 550, luksusowa)</p><p>&#8226; 25g drożdży</p><p>&#8226; 2 – 3 łyżki cukru</p><p>&#8226; &#189; łyżeczki soli</p><p>&#8226; 125 ml zsiadłego mleka</p><p>&#8226; 125 ml ciepłego mleka</p><p>&#8226; 1 jajko (duże)</p><p>&#8226; 1 żółtko (białko zostawiamy do smarowania rogalików)</p><p>&#8226; 200 – 250 g bardzo miękkiego masła do smarowania</p><p>&#8226; Mleko skondensowane do smarowania</p><p>&#8226; Nutella lub podobny krem do nadziewania</p><p></p><p></p><p>Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże i dodać 1 łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia.</p><p>Mąkę wsypać do miski. Jajko, żółtko, mleko zsiadłe, sól, resztę cukru bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę (robiłam to trzepaczką rózgową) i dodać do mąki. Dodać również wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodzić od ręki (dość szybko się wyrabia). Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. pół godziny. Ja wstawiłam do piekarnika z włączoną żarówką (25 stopni). Ciasto w tym czasie powiększyło swoją objętość trzykrotnie.</p><p>Ciasto wyjąć z miski i podzielić na 8 równych części. Każdą część rozwałkować na wielkość talerzyka deserowego. Każdy placuszek smarujemy miękkim masłem i układamy jeden na drugim. Ostatniego nie smarujemy.</p><p>Brzegi stosu placuszków należy delikatnie zaszczypać, aby masło nie wychodziło (nie musi być bardzo dokładnie). Teraz należy rozwałkować na koło o średnicy ok. 70cm. Przecinamy koło na 12 – 16 części. U podstawy układamy po 1 łyżeczce nutelli lub podobnego kremu i zwijamy rogaliki. Odstawiamy do wyrastania pod przykryciem na ok. 20 – 30 minut. Następnie smarujemy białkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka skondensowanego.</p><p>Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni (ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg)</p><p></p><p>Przepis znaleziony na <a href="http://www.blogoye.org/kuhinjica/" target="_blank"><strong>tym blogu</strong></a>, z moimi zmianami</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]55392[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]55393[/ATTACH]</p><p></p><p>pierwszego dnia, rogaliki są niesamowicie chrupiące. Na drugi dzień, niestety , już nie, ale wciąż bardzo smaczne</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 1012743, member: 4258"] [ATTACH=full]55394[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] • 500 g mąki (typ 550, luksusowa) • 25g drożdży • 2 – 3 łyżki cukru • ½ łyżeczki soli • 125 ml zsiadłego mleka • 125 ml ciepłego mleka • 1 jajko (duże) • 1 żółtko (białko zostawiamy do smarowania rogalików) • 200 – 250 g bardzo miękkiego masła do smarowania • Mleko skondensowane do smarowania • Nutella lub podobny krem do nadziewania Do ciepłego mleka wkruszyć drożdże i dodać 1 łyżkę cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski. Jajko, żółtko, mleko zsiadłe, sól, resztę cukru bardzo dokładnie wymieszać na jednolitą masę (robiłam to trzepaczką rózgową) i dodać do mąki. Dodać również wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodzić od ręki (dość szybko się wyrabia). Miskę z wyrobionym ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. pół godziny. Ja wstawiłam do piekarnika z włączoną żarówką (25 stopni). Ciasto w tym czasie powiększyło swoją objętość trzykrotnie. Ciasto wyjąć z miski i podzielić na 8 równych części. Każdą część rozwałkować na wielkość talerzyka deserowego. Każdy placuszek smarujemy miękkim masłem i układamy jeden na drugim. Ostatniego nie smarujemy. Brzegi stosu placuszków należy delikatnie zaszczypać, aby masło nie wychodziło (nie musi być bardzo dokładnie). Teraz należy rozwałkować na koło o średnicy ok. 70cm. Przecinamy koło na 12 – 16 części. U podstawy układamy po 1 łyżeczce nutelli lub podobnego kremu i zwijamy rogaliki. Odstawiamy do wyrastania pod przykryciem na ok. 20 – 30 minut. Następnie smarujemy białkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka skondensowanego. Pieczemy przez ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni (ostatnie 5 minut włączyłam termoobieg) Przepis znaleziony na [URL="http://www.blogoye.org/kuhinjica/"][B]tym blogu[/B][/URL], z moimi zmianami [ATTACH=full]55392[/ATTACH] [ATTACH=full]55393[/ATTACH] pierwszego dnia, rogaliki są niesamowicie chrupiące. Na drugi dzień, niestety , już nie, ale wciąż bardzo smaczne [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Chrupiące rogaliki z nutellą
Bottom