Chrupiące rogaliki

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Porcja na 1 blachę rogalików

chru11.JPG

Składniki:

• 1,5 szklanki mąki (brałam typ 550 na pół z 650) + do posypywania przy wyrabianiu
• 125 ml kefiru
• ok. 60 g masła
• 1 żółtko
• 20 g drożdży
• 1 – 3 łyżki cukru (w zależności czy chcemy rogaliki wytrawne czy słodkie)
• Szczypta soli
• Masło do smarowania ok. 80 – 100 g

Wykonanie:

Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia się drożdży. Masło i kefir wrzucić do rondelka i ustawić rondelek na bardzo małym ogniu. Ciągle mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się masła. Wlać do mąki. Dodać do mąki również drożdże i żółtko. Wymieszać a następnie wyłożyć na blat i wyrabiać ok. 8 minut, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Włożyć do miski , miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. (u mnie po 30 minutach wyłaziło już z miski)
Wyjąć ciasto na blat i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich uformować na okrągły placuszek, wielkości małego talerzyka deserowego. Pierwszy placuszek posmarować bardzo miękkim lub rozpuszczonym masłem (tak sporo tego masła powinno być) i nałożyć na niego kolejny, który też należy smarować masłem. W ten sposób układamy wszystkie placuszki, jeden na drugim. Ostatniego nie smarujemy masłem.
Ułożone placki, wałkujemy aby uzyskać koło o średnicy ok. 50 cm. Następnie należy posmarować wierzch masłem i pokroić na 12 – 16 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy mieć rogaliki), które zawijamy w rogaliki.
Uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , przykrywamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia . Piekarnik nagrzać do 180 stopni, rogaliki posmarować rozpuszczonym masłem i wstawić na ok. 20 – 30 minut do piekarnika.
Studzić na kratce.

chru5.JPG

Załączniki

• chru11.JPG
    chru11.JPG
    114.4 KB · Wyświetleń: 4
  • chru5.JPG
    chru5.JPG
    105.1 KB · Wyświetleń: 4

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
667
1
0
nadawałyby się do nadziewania?
bo wyglądają apetycznie.
icon_mrgreen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy