- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Porcja na 1 blachę rogalików
Składniki:
• 1,5 szklanki mąki (brałam typ 550 na pół z 650) + do posypywania przy wyrabianiu
• 125 ml kefiru
• ok. 60 g masła
• 1 żółtko
• 20 g drożdży
• 1 – 3 łyżki cukru (w zależności czy chcemy rogaliki wytrawne czy słodkie)
• Szczypta soli
• Masło do smarowania ok. 80 – 100 g
Wykonanie:
Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia się drożdży. Masło i kefir wrzucić do rondelka i ustawić rondelek na bardzo małym ogniu. Ciągle mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się masła. Wlać do mąki. Dodać do mąki również drożdże i żółtko. Wymieszać a następnie wyłożyć na blat i wyrabiać ok. 8 minut, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Włożyć do miski , miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. (u mnie po 30 minutach wyłaziło już z miski)
Wyjąć ciasto na blat i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich uformować na okrągły placuszek, wielkości małego talerzyka deserowego. Pierwszy placuszek posmarować bardzo miękkim lub rozpuszczonym masłem (tak sporo tego masła powinno być) i nałożyć na niego kolejny, który też należy smarować masłem. W ten sposób układamy wszystkie placuszki, jeden na drugim. Ostatniego nie smarujemy masłem.
Ułożone placki, wałkujemy aby uzyskać koło o średnicy ok. 50 cm. Następnie należy posmarować wierzch masłem i pokroić na 12 – 16 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy mieć rogaliki), które zawijamy w rogaliki.
Uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , przykrywamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia . Piekarnik nagrzać do 180 stopni, rogaliki posmarować rozpuszczonym masłem i wstawić na ok. 20 – 30 minut do piekarnika.
Studzić na kratce.

Składniki:
• 1,5 szklanki mąki (brałam typ 550 na pół z 650) + do posypywania przy wyrabianiu
• 125 ml kefiru
• ok. 60 g masła
• 1 żółtko
• 20 g drożdży
• 1 – 3 łyżki cukru (w zależności czy chcemy rogaliki wytrawne czy słodkie)
• Szczypta soli
• Masło do smarowania ok. 80 – 100 g
Wykonanie:
Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia się drożdży. Masło i kefir wrzucić do rondelka i ustawić rondelek na bardzo małym ogniu. Ciągle mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się masła. Wlać do mąki. Dodać do mąki również drożdże i żółtko. Wymieszać a następnie wyłożyć na blat i wyrabiać ok. 8 minut, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Włożyć do miski , miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. (u mnie po 30 minutach wyłaziło już z miski)
Wyjąć ciasto na blat i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich uformować na okrągły placuszek, wielkości małego talerzyka deserowego. Pierwszy placuszek posmarować bardzo miękkim lub rozpuszczonym masłem (tak sporo tego masła powinno być) i nałożyć na niego kolejny, który też należy smarować masłem. W ten sposób układamy wszystkie placuszki, jeden na drugim. Ostatniego nie smarujemy masłem.
Ułożone placki, wałkujemy aby uzyskać koło o średnicy ok. 50 cm. Następnie należy posmarować wierzch masłem i pokroić na 12 – 16 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy mieć rogaliki), które zawijamy w rogaliki.
Uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , przykrywamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia . Piekarnik nagrzać do 180 stopni, rogaliki posmarować rozpuszczonym masłem i wstawić na ok. 20 – 30 minut do piekarnika.
Studzić na kratce.
