Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Chrupiące rogaliki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 991938" data-attributes="member: 4258"><p><em><strong>Porcja na 1 blachę rogalików</strong></em></p><p></p><p>[ATTACH=full]53932[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki: </strong></p><p></p><p>&#8226; 1,5 szklanki mąki (brałam typ 550 na pół z 650) + do posypywania przy wyrabianiu</p><p>&#8226; 125 ml kefiru</p><p>&#8226; ok. 60 g masła</p><p>&#8226; 1 żółtko</p><p>&#8226; 20 g drożdży</p><p>&#8226; 1 – 3 łyżki cukru (w zależności czy chcemy rogaliki wytrawne czy słodkie)</p><p>&#8226; Szczypta soli</p><p>&#8226; Masło do smarowania ok. 80 – 100 g</p><p></p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia się drożdży. Masło i kefir wrzucić do rondelka i ustawić rondelek na bardzo małym ogniu. Ciągle mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się masła. Wlać do mąki. Dodać do mąki również drożdże i żółtko. Wymieszać a następnie wyłożyć na blat i wyrabiać ok. 8 minut, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Włożyć do miski , miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. (u mnie po 30 minutach wyłaziło już z miski)</p><p>Wyjąć ciasto na blat i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich uformować na okrągły placuszek, wielkości małego talerzyka deserowego. Pierwszy placuszek posmarować bardzo miękkim lub rozpuszczonym masłem (tak sporo tego masła powinno być) i nałożyć na niego kolejny, który też należy smarować masłem. W ten sposób układamy wszystkie placuszki, jeden na drugim. Ostatniego nie smarujemy masłem. </p><p>Ułożone placki, wałkujemy aby uzyskać koło o średnicy ok. 50 cm. Następnie należy posmarować wierzch masłem i pokroić na 12 – 16 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy mieć rogaliki), które zawijamy w rogaliki.</p><p>Uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , przykrywamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia . Piekarnik nagrzać do 180 stopni, rogaliki posmarować rozpuszczonym masłem i wstawić na ok. 20 – 30 minut do piekarnika.</p><p>Studzić na kratce.</p><p></p><p>[ATTACH=full]53933[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 991938, member: 4258"] [I][B]Porcja na 1 blachę rogalików[/B][/I] [ATTACH=full]53932[/ATTACH] [B]Składniki: [/B] • 1,5 szklanki mąki (brałam typ 550 na pół z 650) + do posypywania przy wyrabianiu • 125 ml kefiru • ok. 60 g masła • 1 żółtko • 20 g drożdży • 1 – 3 łyżki cukru (w zależności czy chcemy rogaliki wytrawne czy słodkie) • Szczypta soli • Masło do smarowania ok. 80 – 100 g [B]Wykonanie:[/B] Mąkę z solą przesiać do miski. Drożdże zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia się drożdży. Masło i kefir wrzucić do rondelka i ustawić rondelek na bardzo małym ogniu. Ciągle mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się masła. Wlać do mąki. Dodać do mąki również drożdże i żółtko. Wymieszać a następnie wyłożyć na blat i wyrabiać ok. 8 minut, podsypując w razie potrzeby mąką. Ciasto powinno być miękkie i plastyczne. Włożyć do miski , miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. (u mnie po 30 minutach wyłaziło już z miski) Wyjąć ciasto na blat i podzielić na 4 równe części. Każdą z nich uformować na okrągły placuszek, wielkości małego talerzyka deserowego. Pierwszy placuszek posmarować bardzo miękkim lub rozpuszczonym masłem (tak sporo tego masła powinno być) i nałożyć na niego kolejny, który też należy smarować masłem. W ten sposób układamy wszystkie placuszki, jeden na drugim. Ostatniego nie smarujemy masłem. Ułożone placki, wałkujemy aby uzyskać koło o średnicy ok. 50 cm. Następnie należy posmarować wierzch masłem i pokroić na 12 – 16 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy mieć rogaliki), które zawijamy w rogaliki. Uformowane rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , przykrywamy i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia . Piekarnik nagrzać do 180 stopni, rogaliki posmarować rozpuszczonym masłem i wstawić na ok. 20 – 30 minut do piekarnika. Studzić na kratce. [ATTACH=full]53933[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Chrupiące rogaliki
Bottom