Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Chrupiące tosty z dipem krewetkowym*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Cantiq" data-source="post: 543461" data-attributes="member: 4238"><p><span style="font-size: 26px"><em><strong>Chrupiące tosty z dipem krewetkowym</strong></em></span></p><p></p><p><em><strong>Składniki:</strong></em></p><p><em>4 tosty pszenne,</em></p><p><em>0.5 szkl. posiekanych surowych krewetek,</em></p><p><em>0.5 szkl.mielonej wieprzowiny,</em></p><p><em>4 łyżki drobno zmielonych nie solonych orzeszków ziemnych,</em></p><p><em>400 ml mleczka kokosowego,</em></p><p><em>1 łyżka korzenia kolendry,</em></p><p><em>posiekanego,</em></p><p><em>szczypta mielonego pieprzu,</em></p><p><em>2 ząbki czosnku,</em></p><p><em>posiekane,</em></p><p><em>2 łyżki cukru palmowego lub brązowego trzcinowego,</em></p><p><em>1 - 2 łyżki sosu rybnego,</em></p><p><em>1 łyżka szalotki,</em></p><p><em>posiekanej,</em></p><p><em>1 łyżeczka soku tamaryndowego (1 łyżkę pasty tarmaryndowej wymieszać z łyżką wody i przetrzeć przez sito) lub z limety,</em></p><p><em>olej do smażenia,</em></p><p><em>pokrojone w paski chilli i liście kolendry do dekoracji. </em></p><p><em></em></p><p><em><strong>Sposób przyrządzenia:</strong></em></p><p><em> Odkroić skórkę od tostów i przekroić na cztery części. Rozgrzać olej w woku lub rondlu o grubym dnie na średnim ogniu, tosty usmażyć na złoto, wysuszyć na papierowym ręczniku. W moździerzu lub w mikserze utrzeć korzeń kolendry, czosnek i pieprz. Rozgrzać wok, dodać mleczko kokosowe i zagotować. Dodać roztartą kolendrę, następnie posiekane krewetki i wieprzowinę, cukier oraz sos rybny do smaku. Gotować mieszając. Kiedy dip się zagotuje, dodać orzeszki ziemne i szalotkę. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Przed podaniem posypać dip kolendrą i chilli.</em></p><p><em> </em></p><p><em> Podawać z chrupiącymi tostami.</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Cantiq, post: 543461, member: 4238"] [SIZE=12][I][B]Chrupiące tosty z dipem krewetkowym[/B][/I][/SIZE] [I][B]Składniki:[/B] 4 tosty pszenne, 0.5 szkl. posiekanych surowych krewetek, 0.5 szkl.mielonej wieprzowiny, 4 łyżki drobno zmielonych nie solonych orzeszków ziemnych, 400 ml mleczka kokosowego, 1 łyżka korzenia kolendry, posiekanego, szczypta mielonego pieprzu, 2 ząbki czosnku, posiekane, 2 łyżki cukru palmowego lub brązowego trzcinowego, 1 - 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka szalotki, posiekanej, 1 łyżeczka soku tamaryndowego (1 łyżkę pasty tarmaryndowej wymieszać z łyżką wody i przetrzeć przez sito) lub z limety, olej do smażenia, pokrojone w paski chilli i liście kolendry do dekoracji. [B]Sposób przyrządzenia:[/B] Odkroić skórkę od tostów i przekroić na cztery części. Rozgrzać olej w woku lub rondlu o grubym dnie na średnim ogniu, tosty usmażyć na złoto, wysuszyć na papierowym ręczniku. W moździerzu lub w mikserze utrzeć korzeń kolendry, czosnek i pieprz. Rozgrzać wok, dodać mleczko kokosowe i zagotować. Dodać roztartą kolendrę, następnie posiekane krewetki i wieprzowinę, cukier oraz sos rybny do smaku. Gotować mieszając. Kiedy dip się zagotuje, dodać orzeszki ziemne i szalotkę. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Przed podaniem posypać dip kolendrą i chilli. Podawać z chrupiącymi tostami.[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Chrupiące tosty z dipem krewetkowym*
Top
Bottom