Ciastko z eklerkowym kremem i brzoskwiniami- chrupiaca alternatywa dla tradycyjnego ciasta eklerkowego
Ciastko:
1/4 szkl cukru
1 1/2 lyzeczka skorki z pomaranczy
1 1/2 szkl maki
1/2 szkl kaszki kukurydzianej
3 lyzki brazowego cukru
1lyzka proszku do pieczenia
1/2 l-czka soli
1/2 szkl masla
2/3 szkl mleka
1/4 szkl orzechow
NAdzienie:
1 kg brzoskwin
1/3 szkl cukru
1/2 l-czki rumowego aromatu
Krem:
z bajaderki eklerkow
Rozgrzewamy piekarnik do 200 C.W misce mieszamy 1/ 4 szkl cukru i skorke pomaranczowa- rozgniatamy lyzka skorke az cukier zabarwi sie na lekko pomaranczowo.
W misce, mieszamy make, kaszke kukurydziana, brazowy cukier,orzechy, proszek do pieczenia i sol.DOdajemy maslo i ugniatamy rekoma, wlewamy mleko i wszystko zagniatamy widelcem dodajac wiecej mleka jezeli potrzebne. Na blaszce ukladamy 1/3 szkl kulki z ciasta ( lepiej rozplaszczyc troche zeby byly wieksze). W ten sposob formujemy 8 takich kulek. KAzde ciastko posypujemy pomaranczowym cukrem.
Pieczemy ciastka okolo 18 minut az beda zlote a nastepnie gdy ostudzone kroimy na pol( tak aby uzyskac spod i pokrywke
)
Na kazdym ciasteczku ukladamy pokrojone na plasterki brzoskwinie , nastepnie nakladamy krem i raz jeszcze plasterki brzoskwini. Przykrywamy wierzchem ciasteczka.

Ciastko:
1/4 szkl cukru
1 1/2 lyzeczka skorki z pomaranczy
1 1/2 szkl maki
1/2 szkl kaszki kukurydzianej
3 lyzki brazowego cukru
1lyzka proszku do pieczenia
1/2 l-czka soli
1/2 szkl masla
2/3 szkl mleka
1/4 szkl orzechow
NAdzienie:
1 kg brzoskwin
1/3 szkl cukru
1/2 l-czki rumowego aromatu
Krem:
z bajaderki eklerkow
Rozgrzewamy piekarnik do 200 C.W misce mieszamy 1/ 4 szkl cukru i skorke pomaranczowa- rozgniatamy lyzka skorke az cukier zabarwi sie na lekko pomaranczowo.
W misce, mieszamy make, kaszke kukurydziana, brazowy cukier,orzechy, proszek do pieczenia i sol.DOdajemy maslo i ugniatamy rekoma, wlewamy mleko i wszystko zagniatamy widelcem dodajac wiecej mleka jezeli potrzebne. Na blaszce ukladamy 1/3 szkl kulki z ciasta ( lepiej rozplaszczyc troche zeby byly wieksze). W ten sposob formujemy 8 takich kulek. KAzde ciastko posypujemy pomaranczowym cukrem.
Pieczemy ciastka okolo 18 minut az beda zlote a nastepnie gdy ostudzone kroimy na pol( tak aby uzyskac spod i pokrywke
Na kazdym ciasteczku ukladamy pokrojone na plasterki brzoskwinie , nastepnie nakladamy krem i raz jeszcze plasterki brzoskwini. Przykrywamy wierzchem ciasteczka.