Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Chrzan do wędlin i mięs*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 840250" data-attributes="member: 10341"><p>Przepisy pochodzą z miesięcznika &quot;Kuchnia&quot; i ze &quot;Smaków i aromatów&quot;. Zacznę od przygotowania chrzanu domowego, bo może ktoś z Was chce to zrobić od podstaw. Ja zrobiłam taki chrzan tylko dwa razy, był rzeczywiście lepszy od kupnego, ale najczęściej do przetwarzania używam tego ze sklepu, dość ostrego.</p><p><strong>Domowy chrzan</strong></p><p>3 dość grube korzenie chrzanu</p><p>3 łyżki cukru</p><p>1/4 łyżeczki soli</p><p>5 łyżek octu (ja biorę biały winny, kto lubi kwaśne chrzany może wziąć spirytusowy)</p><p>1 gożdzik</p><p></p><p>Ostrugany chrzan ścieramy na drobnej tarce. Ja robię to w malakserze, w którym mam wkładki z tarkami o różnej wielkości oczek. Utarty chrzan przekładamy na sitko i przepłukujemy szklanką wrzącej wody. Drugą szklankę wody gotujemy z cukrem, gożdzikiem i solą. Mieszamy z octem, a potem z chrzanem. Przekładamy do 2 słoiczków, szczelnie zakręcamy i w tej postaci podajemy na stół, albo używamy do nowych pysznych sosów.</p><p></p><p><strong>Chrzan z jajkami</strong></p><p><strong></strong>5 łyżek chrzanu domowego ( lub kupnego)</p><p>2 jajka ugotowane na twardo</p><p>3 łyżki gęstej śmietany (ja biorę gęstą 22%)</p><p>2 łyżki posiekanego szczypiorku</p><p>szczypta pieprzu, soli, i utartej gałki muszkatołowej</p><p></p><p>Jajka kroimy w drobną kostkę. Chrzan mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem i gałką. Dodajemy jajka, szczypiorek i ostrożnie mieszamy, by sos zachował świeżą biel.</p><p></p><p><strong>Na słodko</strong></p><p>3 łyżki chrzanu (może być kupny)</p><p>filiżanka konfitury z aronii, czerwonych porzeczek lub borówek</p><p>łyżeczka świeżo utartego imbiru</p><p>2 łyżki brandy</p><p></p><p>Odcedzamy owoce ze słodkiego syropu, mieszamy z brandy, chrzanem i przyprawami. Świetny sos do kaczki, indyka, pieczonej wieprzowiny</p><p></p><p><strong>Ananasowo-jabłkowy</strong></p><p><strong></strong>5 łyżek chrzanu (może być kupny)</p><p>3 krążki ananasa z puszki</p><p>jabłko</p><p>1/4 cytryny</p><p>łyżka posiekanych orzechów włoskich</p><p>po szczypcie cynamonu i zmielonych gożdzików</p><p>łyżka oleju z pestek winogron</p><p>sól</p><p></p><p>Bardzo drobno kroimy plasterki ananasa. Jabłko (ja obieram) ścieramy na tarce o dużych oczkach i natychmiast mieszamy z chrzanem. Dodajemy ananasy, olej, przyprawy korzenne, sok cytrynowy i sól. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dojrzał. Podajemy do pieczonego schabu lub cielęciny, a nade wszystko do pieczonych kurczaków.</p><p></p><p><strong>Z bitą śmietaną</strong></p><p>20 dkg świeżo startego lub gotowego osączonego chrzanu</p><p>1/2 szklanki śmietany 30 %</p><p>1 - 2 łyżki soku z cytryny</p><p>cukier, sól</p><p></p><p>Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny i delikatnie mieszamy z chrzanem. Doprawiamy do smaku solą i cukrem.</p><p></p><p><strong>Z pomarańczą</strong></p><p>6 łyżek chrzanu (ja biorę kupny ze słoika, tylko osączam)</p><p>1 pomarańcza (15 dkg)</p><p>2 jabłka winne (30 dkg)</p><p>1 cytryna (10 dkg)</p><p>1 łyżeczka cukru</p><p>sól</p><p></p><p>Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce z małymi otworami i wymieszać z sokiem z cytrusów. Można dodać też skórkę otartą z pomarańczy - ja dodaję zawsze. Chrzan połączyć z jabłkami, wymieszać, doprawić cukrem i solą. Można go zabarwić na żółto kurkumą lub szczyptą szafranu rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody. Nigdy tego nie robiłam, więc nie umiem powiedzieć, czy taki żółty chrzan o korzennej nucie jest dobry. Ale może ktoś zechce spróbować.</p><p></p><p><strong>Z morelami</strong></p><p><strong></strong>5 łyżek chrzanu (biorę kupny i odcedzam)</p><p>3 suszone morele (7dkg)</p><p>1/3 szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina</p><p>1 łyżka posiekanych migdałów (2 dkg)</p><p>1 łyżka oleju sałatkowego</p><p>cukier, sól</p><p></p><p>Morele myjemy, moczymy dwie godziny w przegotowanej wodzie, osączamy i drobno kroimy. Do chrzanu dodajemy morele oraz migdały. Wlewamy olej i wino, doprawiamy do smaku solą i cukrem, a następnie mieszamy.</p><p></p><p><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26705" target="_blank"><strong>Chrzan z jabłkiem</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 840250, member: 10341"] Przepisy pochodzą z miesięcznika "Kuchnia" i ze "Smaków i aromatów". Zacznę od przygotowania chrzanu domowego, bo może ktoś z Was chce to zrobić od podstaw. Ja zrobiłam taki chrzan tylko dwa razy, był rzeczywiście lepszy od kupnego, ale najczęściej do przetwarzania używam tego ze sklepu, dość ostrego. [B]Domowy chrzan[/B] 3 dość grube korzenie chrzanu 3 łyżki cukru 1/4 łyżeczki soli 5 łyżek octu (ja biorę biały winny, kto lubi kwaśne chrzany może wziąć spirytusowy) 1 gożdzik Ostrugany chrzan ścieramy na drobnej tarce. Ja robię to w malakserze, w którym mam wkładki z tarkami o różnej wielkości oczek. Utarty chrzan przekładamy na sitko i przepłukujemy szklanką wrzącej wody. Drugą szklankę wody gotujemy z cukrem, gożdzikiem i solą. Mieszamy z octem, a potem z chrzanem. Przekładamy do 2 słoiczków, szczelnie zakręcamy i w tej postaci podajemy na stół, albo używamy do nowych pysznych sosów. [B]Chrzan z jajkami [/B]5 łyżek chrzanu domowego ( lub kupnego) 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki gęstej śmietany (ja biorę gęstą 22%) 2 łyżki posiekanego szczypiorku szczypta pieprzu, soli, i utartej gałki muszkatołowej Jajka kroimy w drobną kostkę. Chrzan mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem i gałką. Dodajemy jajka, szczypiorek i ostrożnie mieszamy, by sos zachował świeżą biel. [B]Na słodko[/B] 3 łyżki chrzanu (może być kupny) filiżanka konfitury z aronii, czerwonych porzeczek lub borówek łyżeczka świeżo utartego imbiru 2 łyżki brandy Odcedzamy owoce ze słodkiego syropu, mieszamy z brandy, chrzanem i przyprawami. Świetny sos do kaczki, indyka, pieczonej wieprzowiny [B]Ananasowo-jabłkowy [/B]5 łyżek chrzanu (może być kupny) 3 krążki ananasa z puszki jabłko 1/4 cytryny łyżka posiekanych orzechów włoskich po szczypcie cynamonu i zmielonych gożdzików łyżka oleju z pestek winogron sól Bardzo drobno kroimy plasterki ananasa. Jabłko (ja obieram) ścieramy na tarce o dużych oczkach i natychmiast mieszamy z chrzanem. Dodajemy ananasy, olej, przyprawy korzenne, sok cytrynowy i sól. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dojrzał. Podajemy do pieczonego schabu lub cielęciny, a nade wszystko do pieczonych kurczaków. [B]Z bitą śmietaną[/B] 20 dkg świeżo startego lub gotowego osączonego chrzanu 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 - 2 łyżki soku z cytryny cukier, sól Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny i delikatnie mieszamy z chrzanem. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. [B]Z pomarańczą[/B] 6 łyżek chrzanu (ja biorę kupny ze słoika, tylko osączam) 1 pomarańcza (15 dkg) 2 jabłka winne (30 dkg) 1 cytryna (10 dkg) 1 łyżeczka cukru sól Z pomarańczy i cytryny wycisnąć sok. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, zetrzeć na tarce z małymi otworami i wymieszać z sokiem z cytrusów. Można dodać też skórkę otartą z pomarańczy - ja dodaję zawsze. Chrzan połączyć z jabłkami, wymieszać, doprawić cukrem i solą. Można go zabarwić na żółto kurkumą lub szczyptą szafranu rozpuszczoną w 1 łyżce gorącej wody. Nigdy tego nie robiłam, więc nie umiem powiedzieć, czy taki żółty chrzan o korzennej nucie jest dobry. Ale może ktoś zechce spróbować. [B]Z morelami [/B]5 łyżek chrzanu (biorę kupny i odcedzam) 3 suszone morele (7dkg) 1/3 szklanki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1 łyżka posiekanych migdałów (2 dkg) 1 łyżka oleju sałatkowego cukier, sól Morele myjemy, moczymy dwie godziny w przegotowanej wodzie, osączamy i drobno kroimy. Do chrzanu dodajemy morele oraz migdały. Wlewamy olej i wino, doprawiamy do smaku solą i cukrem, a następnie mieszamy. [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=26705"][B]Chrzan z jabłkiem[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Chrzan do wędlin i mięs*
Bottom