Chupe de repollo

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Chupe de repollo jest w Chile daniem popularnym, lecz nie reprezentującym, wobec swej skromności, kuchni południowoamerykańskiej. Natomiast połączenie kapusty i ziemniaków jest jak najbardziej pasujące do polskich gustów. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja.
Składniki
główka kapusty cukrowej lub włoskiej o wadze 1 - 1,2 kg
6 średnich ziemniaków
2 średnie cebule
4 łyżki oleju (brałam kujawski)
1/4 bułki barowej (paryska, weka - to jest to samo)
mleko do namoczenia bułki
2 małe jajka
3 - 4 łyżki śmietany ( wzięłam gęstą 22 %)
sól i pieprz
15 dkg ementalera (może być inny ser)

Kapustę po usunięciu przywiędłych lub nadpsutych liści dzielimy na ćwiartki, wykrawamy głab i zalewamy wrzątkiem. Po 5 - 8 minutach gotowania kapustę wyjmujemy z wody i osączamy na sitku lub, gdy nieco przestygnie, dokładnie wyciskamy w rekach. Ja wyciskałam, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i następnie ochładzamy. Najlepiej jest ugotować je poprzedniego dnia. Obrane cebule drobniutko siekamy i przesmażamy w oleju na jasnozłoty kolor. Bułkę moczymy w zimnym mleku, a następnie odciskamy w rękach.
Sparzoną i odciśniętą kapustę, ziemniaki, przesmażoną cebulę i bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę, dodając jajka i śmietanę oraz soli i pieprzu do smaku.
Tą pikantnie przyprawioną masą napełniamy (niezbyt pełno!) natłuszczoną formę ogniotrwałą. Ser kroimy na drobniutką kosteczkę i posypujemy równomiernie zapiekankę. Teraz formę wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na około 30 minut.
Gdy ser się stopi i apetycznie przyrumieni - zapiekanka jest gotowa. Podajemy ją do stołu w naczyniu, w którym się zapiekała. Oddzielnie podamy pikantnie przysmaczony, aromatyzowany ząbkiem czosnku sos pomidorowy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy