Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Chupe de repollo
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 910186" data-attributes="member: 10341"><p>Chupe de repollo jest w Chile daniem popularnym, lecz nie reprezentującym, wobec swej skromności, kuchni południowoamerykańskiej. Natomiast połączenie kapusty i ziemniaków jest jak najbardziej pasujące do polskich gustów. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>główka kapusty cukrowej lub włoskiej o wadze 1 - 1,2 kg</p><p>6 średnich ziemniaków</p><p>2 średnie cebule</p><p>4 łyżki oleju (brałam kujawski)</p><p>1/4 bułki barowej (paryska, weka - to jest to samo)</p><p>mleko do namoczenia bułki</p><p>2 małe jajka</p><p>3 - 4 łyżki śmietany ( wzięłam gęstą 22 %)</p><p>sól i pieprz </p><p>15 dkg ementalera (może być inny ser)</p><p></p><p>Kapustę po usunięciu przywiędłych lub nadpsutych liści dzielimy na ćwiartki, wykrawamy głab i zalewamy wrzątkiem. Po 5 - 8 minutach gotowania kapustę wyjmujemy z wody i osączamy na sitku lub, gdy nieco przestygnie, dokładnie wyciskamy w rekach. Ja wyciskałam, żeby pozbyć się nadmiaru wody. </p><p>Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i następnie ochładzamy. Najlepiej jest ugotować je poprzedniego dnia. Obrane cebule drobniutko siekamy i przesmażamy w oleju na jasnozłoty kolor. Bułkę moczymy w zimnym mleku, a następnie odciskamy w rękach.</p><p>Sparzoną i odciśniętą kapustę, ziemniaki, przesmażoną cebulę i bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę, dodając jajka i śmietanę oraz soli i pieprzu do smaku. </p><p>Tą pikantnie przyprawioną masą napełniamy (niezbyt pełno!) natłuszczoną formę ogniotrwałą. Ser kroimy na drobniutką kosteczkę i posypujemy równomiernie zapiekankę. Teraz formę wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na około 30 minut. </p><p>Gdy ser się stopi i apetycznie przyrumieni - zapiekanka jest gotowa. Podajemy ją do stołu w naczyniu, w którym się zapiekała. Oddzielnie podamy pikantnie przysmaczony, aromatyzowany ząbkiem czosnku sos pomidorowy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 910186, member: 10341"] Chupe de repollo jest w Chile daniem popularnym, lecz nie reprezentującym, wobec swej skromności, kuchni południowoamerykańskiej. Natomiast połączenie kapusty i ziemniaków jest jak najbardziej pasujące do polskich gustów. Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja. [B]Składniki [/B]główka kapusty cukrowej lub włoskiej o wadze 1 - 1,2 kg 6 średnich ziemniaków 2 średnie cebule 4 łyżki oleju (brałam kujawski) 1/4 bułki barowej (paryska, weka - to jest to samo) mleko do namoczenia bułki 2 małe jajka 3 - 4 łyżki śmietany ( wzięłam gęstą 22 %) sól i pieprz 15 dkg ementalera (może być inny ser) Kapustę po usunięciu przywiędłych lub nadpsutych liści dzielimy na ćwiartki, wykrawamy głab i zalewamy wrzątkiem. Po 5 - 8 minutach gotowania kapustę wyjmujemy z wody i osączamy na sitku lub, gdy nieco przestygnie, dokładnie wyciskamy w rekach. Ja wyciskałam, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i następnie ochładzamy. Najlepiej jest ugotować je poprzedniego dnia. Obrane cebule drobniutko siekamy i przesmażamy w oleju na jasnozłoty kolor. Bułkę moczymy w zimnym mleku, a następnie odciskamy w rękach. Sparzoną i odciśniętą kapustę, ziemniaki, przesmażoną cebulę i bułkę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę, dodając jajka i śmietanę oraz soli i pieprzu do smaku. Tą pikantnie przyprawioną masą napełniamy (niezbyt pełno!) natłuszczoną formę ogniotrwałą. Ser kroimy na drobniutką kosteczkę i posypujemy równomiernie zapiekankę. Teraz formę wsuwamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na około 30 minut. Gdy ser się stopi i apetycznie przyrumieni - zapiekanka jest gotowa. Podajemy ją do stołu w naczyniu, w którym się zapiekała. Oddzielnie podamy pikantnie przysmaczony, aromatyzowany ząbkiem czosnku sos pomidorowy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Chupe de repollo
Bottom