Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Chutney jabłkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Lis" data-source="post: 359500" data-attributes="member: 626"><p>3 kwaskowe jabłka</p><p>10 dag rodzynek</p><p>po pół szklanki:</p><p>-cukru</p><p>-wody</p><p>-octu winnego</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>pół łyżeczki startego imbiru</p><p>sól</p><p>po małym strąku papryki czerwonej, żółtej i zielonej</p><p></p><p>Umyte jabłka pokroić na kawałki, włożyć do rondla z wodą i rozgotować na mus.</p><p>Papryki upiec i obrać, pozbawić pestek, pokroić w drobną kostkę. Dodać do musu jabłkowego, doprawić octem, zmiażdżonym czosnkiem, cukrem, imbirem, namoczonymi rodzynkami. Posolić do smaku. Dokłądnie zmiksować i dusic 5 minut. Ostudzić. Przechowywać w lodówce, w zakręconym słoiku, nie dłuzej niż 3-4 dni.</p><p></p><p><em>Przepis pochodzi z zeszłorocznego dodatku do Polityki &quot;50 smakołyków ze spiżarni&quot; Piotra Adamczewskiego. Nie wypróbowywałam go jeszcze, ale już widzę, że dałabym mniej wody do duszenia jabłek i chyba mniej octu na te 3 sztuki. Sądzę, że można go zapakować do słoików i pasteryzować z kwadrans, wtedy pewnie wytrzyma dłużej niż 3 dni</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Lis, post: 359500, member: 626"] 3 kwaskowe jabłka 10 dag rodzynek po pół szklanki: -cukru -wody -octu winnego 2 ząbki czosnku pół łyżeczki startego imbiru sól po małym strąku papryki czerwonej, żółtej i zielonej Umyte jabłka pokroić na kawałki, włożyć do rondla z wodą i rozgotować na mus. Papryki upiec i obrać, pozbawić pestek, pokroić w drobną kostkę. Dodać do musu jabłkowego, doprawić octem, zmiażdżonym czosnkiem, cukrem, imbirem, namoczonymi rodzynkami. Posolić do smaku. Dokłądnie zmiksować i dusic 5 minut. Ostudzić. Przechowywać w lodówce, w zakręconym słoiku, nie dłuzej niż 3-4 dni. [I]Przepis pochodzi z zeszłorocznego dodatku do Polityki "50 smakołyków ze spiżarni" Piotra Adamczewskiego. Nie wypróbowywałam go jeszcze, ale już widzę, że dałabym mniej wody do duszenia jabłek i chyba mniej octu na te 3 sztuki. Sądzę, że można go zapakować do słoików i pasteryzować z kwadrans, wtedy pewnie wytrzyma dłużej niż 3 dni[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Chutney jabłkowy
Top
Bottom