Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Chutney jabłkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 748968" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło - miesięcznik &quot;Kuchnia&quot;. Wyd. Agora</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong> ( na 5 słoiczków 0,25 l )</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 kg jabłek</span></p><p><span style="font-size: 26px">25 dkg suszonych daktyli bez pestek</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 duża cebula</span></p><p><span style="font-size: 26px">1 łyżka posiekanego świeżego imbiru</span></p><p><span style="font-size: 26px">450 ml białego octu winnego</span></p><p><span style="font-size: 26px">45 dkg cukru</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Jabłka obieramy, myjemy i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Obraną z łupiny cebulę także kroimy w kostkę. Daktyle drobno siekamy. Jabłka, cebulę i daktyle wkładamy do dużego garnka i dodajemy do nich łyżkę wody. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dopóki daktyle nie zmiękną. Wtedy dodajemy imbir, szczyptę soli i połowę octu. Dusimy 20 - 25 minut, po czym dodajemy cukier rozpuszczony w pozostałej części octu. Dusimy konfiturę na bardzo małym ogniu 40 - 45 minut, aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając, żeby nie przywarła do dna.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Lekko przestudzony chutney przekładamy do wysterylizowanych słoików i zamykamy. Chutney najsmaczniejszy jest po miesiącu od zrobienia. Nie powinniśmy go jednak trzymać dłużej niż trzy miesiące.</span></p><p><span style="font-size: 26px">(Ja trzymałam znacznie dłużej i wciąż był dobry, ale podałam datę zgodną z przepisem, żeby nie kusić losu, gdyby coś się komuś nie udało). Jest doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 748968, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło - miesięcznik "Kuchnia". Wyd. Agora [B]Składniki[/B] ( na 5 słoiczków 0,25 l ) 1 kg jabłek 25 dkg suszonych daktyli bez pestek 1 duża cebula 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru 450 ml białego octu winnego 45 dkg cukru sól Jabłka obieramy, myjemy i po usunięciu gniazd nasiennych kroimy w kostkę. Obraną z łupiny cebulę także kroimy w kostkę. Daktyle drobno siekamy. Jabłka, cebulę i daktyle wkładamy do dużego garnka i dodajemy do nich łyżkę wody. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dopóki daktyle nie zmiękną. Wtedy dodajemy imbir, szczyptę soli i połowę octu. Dusimy 20 - 25 minut, po czym dodajemy cukier rozpuszczony w pozostałej części octu. Dusimy konfiturę na bardzo małym ogniu 40 - 45 minut, aż zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając, żeby nie przywarła do dna. Lekko przestudzony chutney przekładamy do wysterylizowanych słoików i zamykamy. Chutney najsmaczniejszy jest po miesiącu od zrobienia. Nie powinniśmy go jednak trzymać dłużej niż trzy miesiące. (Ja trzymałam znacznie dłużej i wciąż był dobry, ale podałam datę zgodną z przepisem, żeby nie kusić losu, gdyby coś się komuś nie udało). Jest doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Chutney jabłkowy
Bottom