Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Chutney wiśniowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 876663" data-attributes="member: 10341"><p>Kiedy robiłam porządki na pawlaczu, którego używam jako spiżarni, znalazłam dwa słoiki z przetworami sprzed dwóch lat. Był to właśnie chutney wiśniowy i buraczki z papryką i innymi dodatkami. Z ciekawości otworzyłam oba, żeby się przekonać, że nic im się nie stało i doskonale nadają się do zjedzenia. Czy będę robiła je w tym roku? Chyba tak. Dzisiaj chcę podać przepis na chutney, bo to sezon wiśni, a buraczki poczekają, aż papryka stanieje. Przepisy pochodzą ze &quot;Smaków i aromatów&quot;. </p><p><strong>Składniki na chutney wiśniowy</strong></p><p>3 kg niezbyt dojrzałych wiśni</p><p>75 dkg cukru</p><p>nieduży korzeń chrzanu</p><p>6 ząbków czosnku</p><p>łyżeczka ziela angielskiego</p><p>łyżeczka gorczycy</p><p>3 liście laurowe</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>łyżeczka kolendry</p><p>5 gożdzików</p><p>łyżeczka chilli w proszku</p><p>kawałek laski cynamonu</p><p>350 ml octu winnego</p><p></p><p>Wiśnie myjemy i drylujemy. Kilkanaście pestek rozbijamy młotkiem, zawijamy w gazę i mocno zawiązujemy nitką. czosnek drobno siekamy. Wsypujemy wiśnie i czosnek do garnka, wkładamy węzełek z pestkami, wlewamy ocet i gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu.</p><p>Kiedy owoce zmiękną wsypujemy chilli, cukier i sól, dodajemy liście laurowe, pokrojony w paski chrzan i kawałek laski cynamonu. Smażymy na małym ogniu przez 50 - 60 minut, często mieszając. Sprawdzamy, czy chutney ma odpowiednio słodko-kwaśny smak. Jeśli nie, dodajemy albo cukru, albo octu. </p><p>Mielemy na proszek ziele angielskie, gorczycę, gożdziki, i kolendrę. Wyjmujemy węzełek z gazy, z zawartością, i paski chrzanu. Wsypujemy zmielone przyprawy, mieszamy wszystko starannie i jeszcze raz podgrzewamy. Następnie przekładamy chutney do gorących, sterylnych słoików i mocno zakręcamy zakrętkami. Ja ustawiałam gorące słoiki do góry dnem, chociaż dzisiaj to wydaje mi się zbędne. </p><p>Do czego używać wiśniowego chatneya? Jest to niebanalny dodatek do pieczonej cielęciny, wołowiny, a także do kaczki. Z kawałka upieczonego kurczaka i wiśniowego chatneya mozna zrobić wykwintne małe danie. Wystarczy posmarowac kromki bułki masłem, wiśniowym chutneyem, a na to położyć plastry pokrojonego kurczaka (może być kupny z rożna) i wstawić na 15 minut do piekarnika. Takie grzanki, podane na liściach sałaty, są znakomitą porzekąską przed obiadem lub jako małe danko na spotkaniach towarzyskich.</p><p>Jesli chodzi o wiśnie do przerobu na chutney, pamiętam, że nie szukałam specjalnie mało dojrzałych. Kupiłam, jakie byly w warzywniaku - bardzo dorodne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 876663, member: 10341"] Kiedy robiłam porządki na pawlaczu, którego używam jako spiżarni, znalazłam dwa słoiki z przetworami sprzed dwóch lat. Był to właśnie chutney wiśniowy i buraczki z papryką i innymi dodatkami. Z ciekawości otworzyłam oba, żeby się przekonać, że nic im się nie stało i doskonale nadają się do zjedzenia. Czy będę robiła je w tym roku? Chyba tak. Dzisiaj chcę podać przepis na chutney, bo to sezon wiśni, a buraczki poczekają, aż papryka stanieje. Przepisy pochodzą ze "Smaków i aromatów". [B]Składniki na chutney wiśniowy[/B] 3 kg niezbyt dojrzałych wiśni 75 dkg cukru nieduży korzeń chrzanu 6 ząbków czosnku łyżeczka ziela angielskiego łyżeczka gorczycy 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki soli łyżeczka kolendry 5 gożdzików łyżeczka chilli w proszku kawałek laski cynamonu 350 ml octu winnego Wiśnie myjemy i drylujemy. Kilkanaście pestek rozbijamy młotkiem, zawijamy w gazę i mocno zawiązujemy nitką. czosnek drobno siekamy. Wsypujemy wiśnie i czosnek do garnka, wkładamy węzełek z pestkami, wlewamy ocet i gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu. Kiedy owoce zmiękną wsypujemy chilli, cukier i sól, dodajemy liście laurowe, pokrojony w paski chrzan i kawałek laski cynamonu. Smażymy na małym ogniu przez 50 - 60 minut, często mieszając. Sprawdzamy, czy chutney ma odpowiednio słodko-kwaśny smak. Jeśli nie, dodajemy albo cukru, albo octu. Mielemy na proszek ziele angielskie, gorczycę, gożdziki, i kolendrę. Wyjmujemy węzełek z gazy, z zawartością, i paski chrzanu. Wsypujemy zmielone przyprawy, mieszamy wszystko starannie i jeszcze raz podgrzewamy. Następnie przekładamy chutney do gorących, sterylnych słoików i mocno zakręcamy zakrętkami. Ja ustawiałam gorące słoiki do góry dnem, chociaż dzisiaj to wydaje mi się zbędne. Do czego używać wiśniowego chatneya? Jest to niebanalny dodatek do pieczonej cielęciny, wołowiny, a także do kaczki. Z kawałka upieczonego kurczaka i wiśniowego chatneya mozna zrobić wykwintne małe danie. Wystarczy posmarowac kromki bułki masłem, wiśniowym chutneyem, a na to położyć plastry pokrojonego kurczaka (może być kupny z rożna) i wstawić na 15 minut do piekarnika. Takie grzanki, podane na liściach sałaty, są znakomitą porzekąską przed obiadem lub jako małe danko na spotkaniach towarzyskich. Jesli chodzi o wiśnie do przerobu na chutney, pamiętam, że nie szukałam specjalnie mało dojrzałych. Kupiłam, jakie byly w warzywniaku - bardzo dorodne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Chutney wiśniowy
Bottom