Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Chutney z agrestu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Alka" data-source="post: 143601" data-attributes="member: 50"><p><strong>Chutney z agrestu</strong></p><p></p><p>Składniki:</p><p>1 kg agrestu,</p><p>2,5 szklanki cukru,</p><p>pól szklanki octu (10%),</p><p>po łyżeczce soli i kminku,</p><p>pól łyżeczki imbiru w proszku,</p><p>1-2 ząbki czosnku,</p><p>po szczypcie mielonych goździków, cynamonu i pieprzu.</p><p></p><p>Kminek gotujemy w wodzie (3 łyżki) i pozostawiamy pod przykryciem do naciągnięcia. Agrest oczyszczamy z ogonków, zalewamy odcedzonym naparem z kminku i gotujemy przez 2 minutki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie korzenie, sól, cukier oraz ocet. Smażymy ok. 20 minut na malutkim ogniu ciągle mieszając. Gorącym sosem napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.</p><p>Podawać do potraw mięsnych, rybnych oraz z drobiu, zwłaszcza zaś do mięs z grilla i do fondue.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Alka, post: 143601, member: 50"] [B]Chutney z agrestu[/B] Składniki: 1 kg agrestu, 2,5 szklanki cukru, pól szklanki octu (10%), po łyżeczce soli i kminku, pól łyżeczki imbiru w proszku, 1-2 ząbki czosnku, po szczypcie mielonych goździków, cynamonu i pieprzu. Kminek gotujemy w wodzie (3 łyżki) i pozostawiamy pod przykryciem do naciągnięcia. Agrest oczyszczamy z ogonków, zalewamy odcedzonym naparem z kminku i gotujemy przez 2 minutki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie korzenie, sól, cukier oraz ocet. Smażymy ok. 20 minut na malutkim ogniu ciągle mieszając. Gorącym sosem napełniamy wyparzone słoiczki, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Podawać do potraw mięsnych, rybnych oraz z drobiu, zwłaszcza zaś do mięs z grilla i do fondue. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Chutney z agrestu
Top
Bottom