- Cze 5, 2007
- 3,130
- 0
- 0
Jako, ze póki co siedzi na gazie a próbowałam go już wielokrotnie, podaję przepis ze swojego kajetu, nie pamiętam dokładnie skąd go wzięłam, ale podobny przepis znajduje się na cojemy.
Chutney z dyni, moreli i rodzynek
0,5 kg miąższu z dyni pokrojonego na drobną kosteczkę
1 cebula - drobno posiekana
100 gram moreli - drobno skrojonych
125g sułtanek
kawałek imbiru (około 3 cm) drobno pokrojony
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
1 mały kawałek cynamonu
1-2 goździk
125 g cukru trzcinowego
35 ml białego octu winnego
Skrojone składniki wkładamy do dość dużego rondla i dusimy pod przykryciem około 60 minut, musimy sprawdzić dynię, musi być ona miękka a zbędna woda musi być wyparowana.
Wyparzone słoiki (sprawdzić zamknięcie bo musi mocno trzymać!) wypełniamy jeszcze gorącym Chutney. Szczelnie zamykany, dobrze zabezpieczony słoik z Chutney może stać w chłodnym miejscu nawet do 6 miesięcy!
Powód edycji: dodanie zdjęć.

Chutney z dyni, moreli i rodzynek
0,5 kg miąższu z dyni pokrojonego na drobną kosteczkę
1 cebula - drobno posiekana
100 gram moreli - drobno skrojonych
125g sułtanek
kawałek imbiru (około 3 cm) drobno pokrojony
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
1 mały kawałek cynamonu
1-2 goździk
125 g cukru trzcinowego
35 ml białego octu winnego
Skrojone składniki wkładamy do dość dużego rondla i dusimy pod przykryciem około 60 minut, musimy sprawdzić dynię, musi być ona miękka a zbędna woda musi być wyparowana.
Wyparzone słoiki (sprawdzić zamknięcie bo musi mocno trzymać!) wypełniamy jeszcze gorącym Chutney. Szczelnie zamykany, dobrze zabezpieczony słoik z Chutney może stać w chłodnym miejscu nawet do 6 miesięcy!

Powód edycji: dodanie zdjęć.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: