Chutney z dyni, moreli i rodzynek

Cantiq

Member
Cze 5, 2007
3,130
0
0
Jako, ze póki co siedzi na gazie a próbowałam go już wielokrotnie, podaję przepis ze swojego kajetu, nie pamiętam dokładnie skąd go wzięłam, ale podobny przepis znajduje się na cojemy.

chutney.jpg


Chutney z dyni, moreli i rodzynek

0,5 kg miąższu z dyni pokrojonego na drobną kosteczkę
1 cebula - drobno posiekana
100 gram moreli - drobno skrojonych
125g sułtanek
kawałek imbiru (około 3 cm) drobno pokrojony
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu ziarnistego
1 mały kawałek cynamonu
1-2 goździk
125 g cukru trzcinowego
35 ml białego octu winnego

Skrojone składniki wkładamy do dość dużego rondla i dusimy pod przykryciem około 60 minut, musimy sprawdzić dynię, musi być ona miękka a zbędna woda musi być wyparowana.
Wyparzone słoiki (sprawdzić zamknięcie bo musi mocno trzymać!) wypełniamy jeszcze gorącym Chutney. Szczelnie zamykany, dobrze zabezpieczony słoik z Chutney może stać w chłodnym miejscu nawet do 6 miesięcy!



chutney1.jpg

Powód edycji: dodanie zdjęć.
 

Załączniki

  • chutney.jpg
    chutney.jpg
    76.2 KB · Wyświetleń: 1
  • chutney1.jpg
    chutney1.jpg
    76 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy