Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Chutney z mango i jabłek
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 756719" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Chutney z mango i jabłek</strong></p><p></p><p>Doskonały dodatek do drobiu i mięs w ostrym sosie curry.</p><p></p><p>Źródło przepisu - Marguerite Patten &quot;Przetwory z owoców i warzyw&quot;</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>350 g cebuli - waga po obraniu</p><p>675 g niezbyt dojrzałego mango - waga po obraniu i usunięciu pestek</p><p>450 g kwaśnych jabłek - waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych</p><p>2 łyżeczki przypraw do marynat*</p><p>300 ml białego octu winnego</p><p>1 średnia pomarańcza</p><p>550 g cukru</p><p>sól, świeżo mielony czarny pieprz - do smaku ( opcjonalnie)</p><p></p><p>*chili, cynamon, gorczyca, goździki, imbir, kardamon, kasja, kolendra, kwiat muszkatołowy, liście laurowe, pieprz, pimento, ziele angielskie</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Do rondla włożyć posiekaną cebulę , połowę pokrojonego miąższu mango, całość pokrojonych w kostkę jabłek, przyprawy zawiązane w gazę i zalać octem. Gotować na wolnym około 20 minut. Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Dodać do pozostałego mango, wymieszać z resztą składników i gotować nie dłużej niż 5 minut. </p><p>Dodać cukier, mieszać, dopóki się nie rozpuści i gotować do konsystencji gęstego dżemu. Doprawić do smaku.</p><p>Wyjąć pakiecik z przyprawami. Studzić w rondlu około 8 minut, zamieszać. Przełożyć do gorących słoików i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 - 20 minut. </p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Robiłam z octem jabłkowym. </p><p>Wyszło mi osiem malutkich słoiczków o pojemności ok. 150 ml.</p><p> Bardzo smaczny. Polecam wielbicielom owocowych pikantności.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 756719, member: 1024"] [B]Chutney z mango i jabłek[/B] Doskonały dodatek do drobiu i mięs w ostrym sosie curry. Źródło przepisu - Marguerite Patten "Przetwory z owoców i warzyw" [B]Składniki:[/B] 350 g cebuli - waga po obraniu 675 g niezbyt dojrzałego mango - waga po obraniu i usunięciu pestek 450 g kwaśnych jabłek - waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych 2 łyżeczki przypraw do marynat* 300 ml białego octu winnego 1 średnia pomarańcza 550 g cukru sól, świeżo mielony czarny pieprz - do smaku ( opcjonalnie) *chili, cynamon, gorczyca, goździki, imbir, kardamon, kasja, kolendra, kwiat muszkatołowy, liście laurowe, pieprz, pimento, ziele angielskie [B]Wykonanie:[/B] Do rondla włożyć posiekaną cebulę , połowę pokrojonego miąższu mango, całość pokrojonych w kostkę jabłek, przyprawy zawiązane w gazę i zalać octem. Gotować na wolnym około 20 minut. Zetrzeć na drobnej tarce skórkę z pomarańczy i wycisnąć sok. Dodać do pozostałego mango, wymieszać z resztą składników i gotować nie dłużej niż 5 minut. Dodać cukier, mieszać, dopóki się nie rozpuści i gotować do konsystencji gęstego dżemu. Doprawić do smaku. Wyjąć pakiecik z przyprawami. Studzić w rondlu około 8 minut, zamieszać. Przełożyć do gorących słoików i szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 - 20 minut. Moje uwagi: Robiłam z octem jabłkowym. Wyszło mi osiem malutkich słoiczków o pojemności ok. 150 ml. Bardzo smaczny. Polecam wielbicielom owocowych pikantności. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Chutney z mango i jabłek
Top
Bottom