Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Chutney żurawinowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 750568" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Chutney żurawinowy</strong></p><p></p><p>Źródło przepisu – <strong>Marguerite Patten &#8222;Przetwory z owoców i warzyw&#8221;</strong></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>450 g kwaśnych jabłek (ważonych po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)</p><p>450 g żurawin</p><p>2 łyżeczki mieszanki przypraw do marynat *</p><p>300 ml octu jabłkowego lub białego słodowego</p><p>1/2- 1 łyżeczka mielonych przypraw korzennych</p><p>350 g cukru</p><p>175 g rodzynek</p><p>sól, świeżo mielony czarny pierz – do smaku</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Włożyć do rondla jabłka, żurawiny i przyprawy do marynat zawiązane w kawałek gazy, zalać octem i dodać przyprawy korzenne. Przykryć rondel pokrywką, bo żurawiny &#8222;podskakują&#8221; podczas gotowania. Gotować na wolnym ogniu 15 minut, energicznie zamieszać i gotować bez przykrycia, aż owoce zmiękną. Dodać cukier, wymieszać do całkowitego jego rozpuszczenia i dodać rodzynki. Gotować, aż chutney osiągnie konsystencję gęstego dżemu. Doprawić do smaku. Wyjąć pakiecik z przyprawami, przełożyć do gorących wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 minut. </p><p></p><p> * chili, cynamon, gorczyca, goździki, imbir, kardamon, kasja, kolendra, kwiat muszkatołowy, liście laurowe, pieprz, pimento, ziele angielskie</p><p></p><p><strong>Uwagi:</strong></p><p>Chutney będzie ostrzejszy, gdy do jabłek i żurawin doda się 225 g drobno posiekanej cebuli.</p><p>Ilości przypraw podanych przepisie nie są obowiązkowe. Chutney można przyprawić wg uznania.</p><p></p><p><strong>Moja wersja:</strong></p><p>- ocet jabłkowy</p><p>- przyprawy do pakiecika: cynamon, goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendra, gorczyca, plaster imbiru</p><p>- przyprawy korzenne: po szczypcie pieprzu, mielonego imbiru i cynamonu</p><p>- dodatkowo – skórka otarta z jednej pomarańczy</p><p></p><p>To najpyszniejszy chutney, jaki udało mi się kiedykolwiek wyprodukować. </p><p>Polecam gorąco! </p><p>Wyszły mi dokładnie cztery słoiki o pojemności 0,25 l.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 750568, member: 1024"] [B]Chutney żurawinowy[/B] Źródło przepisu – [B]Marguerite Patten „Przetwory z owoców i warzyw”[/B] [B]Składniki:[/B] 450 g kwaśnych jabłek (ważonych po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych) 450 g żurawin 2 łyżeczki mieszanki przypraw do marynat * 300 ml octu jabłkowego lub białego słodowego 1/2- 1 łyżeczka mielonych przypraw korzennych 350 g cukru 175 g rodzynek sól, świeżo mielony czarny pierz – do smaku [B]Wykonanie:[/B] Włożyć do rondla jabłka, żurawiny i przyprawy do marynat zawiązane w kawałek gazy, zalać octem i dodać przyprawy korzenne. Przykryć rondel pokrywką, bo żurawiny „podskakują” podczas gotowania. Gotować na wolnym ogniu 15 minut, energicznie zamieszać i gotować bez przykrycia, aż owoce zmiękną. Dodać cukier, wymieszać do całkowitego jego rozpuszczenia i dodać rodzynki. Gotować, aż chutney osiągnie konsystencję gęstego dżemu. Doprawić do smaku. Wyjąć pakiecik z przyprawami, przełożyć do gorących wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 10 minut. * chili, cynamon, gorczyca, goździki, imbir, kardamon, kasja, kolendra, kwiat muszkatołowy, liście laurowe, pieprz, pimento, ziele angielskie [B]Uwagi:[/B] Chutney będzie ostrzejszy, gdy do jabłek i żurawin doda się 225 g drobno posiekanej cebuli. Ilości przypraw podanych przepisie nie są obowiązkowe. Chutney można przyprawić wg uznania. [B]Moja wersja:[/B] - ocet jabłkowy - przyprawy do pakiecika: cynamon, goździki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendra, gorczyca, plaster imbiru - przyprawy korzenne: po szczypcie pieprzu, mielonego imbiru i cynamonu - dodatkowo – skórka otarta z jednej pomarańczy To najpyszniejszy chutney, jaki udało mi się kiedykolwiek wyprodukować. Polecam gorąco! Wyszły mi dokładnie cztery słoiki o pojemności 0,25 l. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Chutney żurawinowy
Top
Bottom