Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Ciabatta kamieniarzy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziad" data-source="post: 10722" data-attributes="member: 15"><p><strong>Ciabatta</strong></p><p>4 chlebki po 300g </p><p></p><p></p><p><u>Zaczyn:</u></p><p><strong>5g</strong> drozdzy w</p><p><strong>250ml</strong> letniej wody rozpuscic </p><p><strong>350g</strong> maki typ 550 dodac i dobrze wymieszac. </p><p>Zostawic na 12 godzin </p><p></p><p></p><p><strong>10g</strong> drozdzy w</p><p><strong>5 lyzkach</strong> mleka rozpuscic.</p><p></p><p><strong>550g</strong> maki pszennej typ 550 razem z</p><p><strong>3-4 lyzkami</strong> oliwy z oliwek</p><p><strong>4 lyzeczkami</strong> soli i rozpuszczonymi drozdzami dodac do zaczynu.</p><p></p><p><strong>400ml</strong> letniej wody dodac do calosci i zagniesc gladkie, miekkie ciasto.</p><p></p><p> </p><p>Ciasto podzielic na pol. Kazda z czesci wlozyc do wysmarowanych oliwa misek i zostawic na ok.2 – 2,5 godziny do wyrosniecia. </p><p>Wyrosniete ciasto wyrzucic z misek na posypany maka arkusz pergaminu, splaszczyc do zyczonej sobie wielkosci i przepolowic. Uformowac delikatnie chlebki (juz bez zagniatania) i natychmiast wyrzucic je na goracy kamien / blache. Zabrac pergamin. </p><p>Po pierwszych 10 min. piecznia skropic chlebki woda. Piec 25-30 min. w 240 ° gora-dol.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziad, post: 10722, member: 15"] [B]Ciabatta[/B] 4 chlebki po 300g [U]Zaczyn:[/U] [B]5g[/B] drozdzy w [B]250ml[/B] letniej wody rozpuscic [B]350g[/B] maki typ 550 dodac i dobrze wymieszac. Zostawic na 12 godzin [B]10g[/B] drozdzy w [B]5 lyzkach[/B] mleka rozpuscic. [B]550g[/B] maki pszennej typ 550 razem z [B]3-4 lyzkami[/B] oliwy z oliwek [B]4 lyzeczkami[/B] soli i rozpuszczonymi drozdzami dodac do zaczynu. [B]400ml[/B] letniej wody dodac do calosci i zagniesc gladkie, miekkie ciasto. Ciasto podzielic na pol. Kazda z czesci wlozyc do wysmarowanych oliwa misek i zostawic na ok.2 – 2,5 godziny do wyrosniecia. Wyrosniete ciasto wyrzucic z misek na posypany maka arkusz pergaminu, splaszczyc do zyczonej sobie wielkosci i przepolowic. Uformowac delikatnie chlebki (juz bez zagniatania) i natychmiast wyrzucic je na goracy kamien / blache. Zabrac pergamin. Po pierwszych 10 min. piecznia skropic chlebki woda. Piec 25-30 min. w 240 ° gora-dol. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Ciabatta kamieniarzy
Top
Bottom