Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Ciabattowa Foccacia (bajaderka)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Johasia" data-source="post: 1158" data-attributes="member: 36"><p><strong>Ciabattowa Foccacia</strong> </p><p></p><p>Pyszna, z lekko zytnim posmakiem i typowa dla wypiekow na zakwasie konsystencja. A ciabattowa bo ma mase duzych dziur typowych wlasnie dla ciabatty </p><p>Nie polecam do wyrabiania recznego, ciasto jest zbyt rzadkie i praktycznie nie do wyrobienia reka! Swietne do wyrabiania w maszynie lub mikserem. Z te porcji wychodza dwie foccacie. </p><p></p><p><u>Biga (zakwas) - przygotowac dzien wczesniej</u>: </p><p>3/4 szklanki wody </p><p>3/4 szklanki zytniej maki </p><p>1 1/4 szklanki maki pszennej normalnej (nie chlebowej) </p><p>1/8 lyzeczki soli </p><p>1/8 lyzeczki drozdzy suchych </p><p></p><p><u>Ciasto</u>: </p><p>cala biga </p><p>1 1/2 szklanki wody </p><p>3 3/4 szklaki maki pszennej </p><p>2 1/4 lyzeczki soli </p><p>1 1/2 lyzeczki suchych drozdzy </p><p>1/2 lyzki oliwy z oliwek </p><p></p><p><u>Biga</u>: </p><p>Wszystkie skladniki wymieszac i lekko wyrobic. Przykryc i zostawic na noc. </p><p></p><p><u>Ciasto</u>: </p><p>Dodac pozostale skladniki do zakwasu i wyrobic az ciasto bedzie gladkie i elastyczne - zabierze to okolo 15 minut w maszynie do pieczenia chleba lub 10 minut mikserem. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godziny do dwoch. </p><p></p><p>Przelozyc ciasto na dobrze podsypana maka stolnice, lekko otoczyc maka, podzielic na dwie czesci i zostawic aby ciasto chwile odpoczelo (zrelaksowalo), okolo 5 minut. </p><p>W miedzyczasie przygotowac dwie duze, plaskie blachy, na kazda wlac troche oliwy, 2-3 lyzki, lekko rozsmaorwac na blasze. Ulozyc jedna czesc ciasta na kazdej, odwrocic, tak aby calosc byla lekko pokryta oliwa i rozciagnac do zadanej wielkosci i grubosci. </p><p>Przykryc lekko natluszczona folia plastikowa i zostawic do wyrosniecia na godzine lub wiecej. </p><p>Piec w nagrzanym do 230 st.C przez 15-18 minut, az beda lekko rumiane.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Johasia, post: 1158, member: 36"] [B]Ciabattowa Foccacia[/B] Pyszna, z lekko zytnim posmakiem i typowa dla wypiekow na zakwasie konsystencja. A ciabattowa bo ma mase duzych dziur typowych wlasnie dla ciabatty Nie polecam do wyrabiania recznego, ciasto jest zbyt rzadkie i praktycznie nie do wyrobienia reka! Swietne do wyrabiania w maszynie lub mikserem. Z te porcji wychodza dwie foccacie. [U]Biga (zakwas) - przygotowac dzien wczesniej[/U]: 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki zytniej maki 1 1/4 szklanki maki pszennej normalnej (nie chlebowej) 1/8 lyzeczki soli 1/8 lyzeczki drozdzy suchych [U]Ciasto[/U]: cala biga 1 1/2 szklanki wody 3 3/4 szklaki maki pszennej 2 1/4 lyzeczki soli 1 1/2 lyzeczki suchych drozdzy 1/2 lyzki oliwy z oliwek [U]Biga[/U]: Wszystkie skladniki wymieszac i lekko wyrobic. Przykryc i zostawic na noc. [U]Ciasto[/U]: Dodac pozostale skladniki do zakwasu i wyrobic az ciasto bedzie gladkie i elastyczne - zabierze to okolo 15 minut w maszynie do pieczenia chleba lub 10 minut mikserem. Przykryc i zostawic do wyrosniecia na okolo 1 godziny do dwoch. Przelozyc ciasto na dobrze podsypana maka stolnice, lekko otoczyc maka, podzielic na dwie czesci i zostawic aby ciasto chwile odpoczelo (zrelaksowalo), okolo 5 minut. W miedzyczasie przygotowac dwie duze, plaskie blachy, na kazda wlac troche oliwy, 2-3 lyzki, lekko rozsmaorwac na blasze. Ulozyc jedna czesc ciasta na kazdej, odwrocic, tak aby calosc byla lekko pokryta oliwa i rozciagnac do zadanej wielkosci i grubosci. Przykryc lekko natluszczona folia plastikowa i zostawic do wyrosniecia na godzine lub wiecej. Piec w nagrzanym do 230 st.C przez 15-18 minut, az beda lekko rumiane. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Ciabattowa Foccacia (bajaderka)
Top
Bottom