Ciacha na soku pomidorowym

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Widziałam sporo przepisów na ciastka na soku ogórkowym lub pomidorowym , na rosyjskich stronach. Intrygowały mnie bardzo. No i zrobiłam ciacha na soku pomidorowym. Kolor mają niesamowity, a smak ................. wcale nie pomidorowy

pomi6.JPG

Składniki:

* 16 łyżek soku pomidorowego (użyłam z kartonu)
* 16 łyżek oleju (bez smaku i bez zapachu)
* 10 - 12 łyżek cukru (płaskie)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (można zamienić na 1 łyżeczkę sody)
* 3 - 3,5 szklanki mąki
* 1 łyżka maku (opcjonalnie)
* można dodać dla aromatu ekstrakt waniliowy czy skórkę otartą z cytryny


Wykonanie:

Sok, olej, cukier wymieszać w misce aż do rozpuszczenia się cukru. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do mieszaniny z sokiem. Zagnieść miękkie ciasto.
Ja do połowy ciasta dodałam 1 łyżkę maku i razem zagniotłam.
Ciasto zawinąć w folię i wstawić na godzinę do zamrażarki.
Po wyjęciu z zamrażarki, ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wykrawać ciastka
lub
Rozwałkować osobno obie części ciasta (ta jedna z makiem), ułożyć jedno na drugie i zwinąć w roladę, którą należy pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 do 1 cm.
Ciastka pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut
 

Załączniki

  • pomi6.JPG
    pomi6.JPG
    133 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
1
0
Powtórzę się - CUDO!
icon_smile.gif

musze wypróbować!
A takim przepisem na te na soku z ogórków mogłabyś rzucić?
icon_smile.gif
uwielbiam takie kombinacje
icon_smile.gif
 

Moi

Member
Paź 28, 2008
4,240
0
0
A to chodzi o sok kiszenia ogórków, czy ze świeżych?
I co ten sok daje? bo rozumiem, że sok pomidorowy to dla koloru (coś jak marchewka w marchewkowym) ale sok z ogórków?
icon_eek.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
chodzi o kwaśny sok. Kwas z soku reaguje z proszkiem do pieczenia a ciacha fajnie rosną i są kruche. Pomidorowy (z tego co doczytałam to najlepszy jest sok z kiszonych pomidorów, ale ja nie bardzo wiem jaki to) daje dodatkowo kolor.

Jeżeli damy mniej cukru i ciacha cieniutko rozwałkujemy (skracamy czas pieczenia przy tym), będą smakowały niczym krakersy (tak doczytałam)
 

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,206
1,715
113
Monsai @ 23 Apr 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=969282Dziękuję za wyjaśnienie. Tez nie wiem nic o kiszonych pomidorach
gruebel_2.gif
A ja wiem, bo kisilam
icon_smile.gif
Pomidory musza byc zielone, cale, bez uszkodzonej skorki.
Zalewa jak do ogorkow kiszonych, mozna dodoac chili, albo innych smakowych przypraw.
Kisza sie jak ogorki. "Woda" ma nieco inny smak niz z ogorkow, nawet przy tych samych przyprawach.
Nie zostalam ich wielbicielką
qd
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy