- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0
Ciasto bananowe z krówkami
Smaczne i wilgotne- idealny sposób na wykorzystanie zalegających w kuchni owoców. Serdecznie polecam, jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu.
Składniki:
- 2 mocno dojrzałe banany
- 2 jajka
- 75 g jogurtu naturalnego
- 75 g masła
- 150g mąki pszennej
- 50g cukru muscovado
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g krówek
- 75 g orzechów, rodzynek lub innych bakalii
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160C.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu połączyć jajka z cukrem, dodać jogurt, ostudzone, roztopione masło i rozgniecione banany. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać. Wmieszać pokrojone krówki i część posiekanych bakalii.
Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i posypać po wierzchu resztą bakalii. Piec ok. 50 minut lub odrobinę krócej, do suchego patyczka. Zajadać lekko ciepłe bądź całkowicie ostudzone.
Smacznego!
Smaczne i wilgotne- idealny sposób na wykorzystanie zalegających w kuchni owoców. Serdecznie polecam, jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu.

Składniki:
- 2 mocno dojrzałe banany
- 2 jajka
- 75 g jogurtu naturalnego
- 75 g masła
- 150g mąki pszennej
- 50g cukru muscovado
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g krówek
- 75 g orzechów, rodzynek lub innych bakalii
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160C.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. W oddzielnym naczyniu połączyć jajka z cukrem, dodać jogurt, ostudzone, roztopione masło i rozgniecione banany. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać. Wmieszać pokrojone krówki i część posiekanych bakalii.
Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i posypać po wierzchu resztą bakalii. Piec ok. 50 minut lub odrobinę krócej, do suchego patyczka. Zajadać lekko ciepłe bądź całkowicie ostudzone.
Smacznego!
