NIe wiem jak tradycyjny ten przepis jest, ale na stronie gdzie go znalazlam podaja ze jest to tradycyjny wielkanocny wypiek we Wloszech
Ciambellone
Zdjecie niestety nie moje, ale tak to ma wygladac:
8 szkl maki
6 jaj
2 l-czki wanilli
2 szkl mleka
2 szkl cukru
2 l-czki cynamonu
1 szkl oleju
2 l-czki proszku do pieczenia
skorka z 1,5 cytyny posiekana
Na wierzch:
mleko
cukier krysztal
kolorowa posypka
6 szklanek maki wysyp na stolnice , utworz dziure w srodku i wrzuc do niej wszystkie pozostale skladniki ciasta - polacz je z maka. NAstepnie pracuj z ciastem az bedzie gladkie.Ciasto podziel na 4 kawalki a nastepnie kazdy z nich zwin w slimaka. Wierzch sllimaczkow delikatnie zwilrz mlekiem a nastepnie posyp cukrem i kolorowa posypka
Piec w 180 C przez okolo 40 minut az zlote.
Ja nie lubie zadnych kolorowych posypek wiec daje mak
( mmoj niestety slimaczek sie rozwinal
)
Ciambellone
Zdjecie niestety nie moje, ale tak to ma wygladac:

8 szkl maki
6 jaj
2 l-czki wanilli
2 szkl mleka
2 szkl cukru
2 l-czki cynamonu
1 szkl oleju
2 l-czki proszku do pieczenia
skorka z 1,5 cytyny posiekana
Na wierzch:
mleko
cukier krysztal
kolorowa posypka
6 szklanek maki wysyp na stolnice , utworz dziure w srodku i wrzuc do niej wszystkie pozostale skladniki ciasta - polacz je z maka. NAstepnie pracuj z ciastem az bedzie gladkie.Ciasto podziel na 4 kawalki a nastepnie kazdy z nich zwin w slimaka. Wierzch sllimaczkow delikatnie zwilrz mlekiem a nastepnie posyp cukrem i kolorowa posypka
Piec w 180 C przez okolo 40 minut az zlote.
Ja nie lubie zadnych kolorowych posypek wiec daje mak
( mmoj niestety slimaczek sie rozwinal