Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Ciaperkapusta*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sapphire" data-source="post: 899747" data-attributes="member: 14959"><p>Przeglądałam forum i nie znalazłam bardzo prostego przepisu na kapustę z ziemniakami.</p><p>Osoba, która pokazała mi, jak zrobić to danie pochodzi ze Śląska. </p><p>Mówi, że tam na to danie mówią &quot;Ciaper kapusta&quot; - nie wiem jak to się pisze, ale zapisałam zgodnie z fonetką.</p><p></p><p>Samo danie może do najszybszych nie należy, za to jest smaczne, oszczędne, o delikatnym smaku i można je dowolnie łączyć z pozostałą częścią obiadu.</p><p>No właśnie - proponuję Ciaperkapustę jako danie obiadowe, lub kolacyjne. </p><p>Kilka razy próbowałam ją jeść na zimno albo odgrzewać w piekarniku, ale to niezadowalający dla mnie smak.</p><p>Nadaje się do odgrzewanie - ale tradycyjnie - w garnku.</p><p>Dobrze smakuje nawet klka dni.</p><p></p><p>Spróbuję dokładnie opisać, jak zrobić Ciaperkapustę, którą znam ja. </p><p>Jeśli ktoś pochodzi ze Śląska i zna to danie, to proszę o poprawki - jak już pisałam - ja &quot;odziedziczyłam&quot; to danie, a może pod nazwą kryje się w ogóle coś innego?</p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>główka kapusty białej</p><p>ziemniaki (w ilości takiej, jak kapusta, może być trochę więcej)</p><p>boczek świeży i wędzony (ilość wedle uznania, byle nie za malo)</p><p>cebula -ok.pół kilograma - jeśli ktoś bardzo nie lubi, to może być mniej lub wcale (ja daję nawet więcej)</p><p>sól</p><p>pieprz</p><p>ziele angielskie</p><p>liście laurowe</p><p>1cytryna - jeśli jest mała, to można dać więcej</p><p>cukier</p><p>śmietana lub coś innego typu kefir, maślanka</p><p></p><p></p><p></p><p><strong>Przygotowanie:</strong></p><p></p><p>- kapustę poszatkować, zalać małą ilością wody wraz z zielem i liściem i gotować do miękkości, później odparować</p><p>- cebulę również poszatkować, część odłożyć, a resztę dodać do gotującej kapusty</p><p>- ziemniaki obrać i ugotować. Ugotowane zmiażdżyć lub przecisnąć przez praskę</p><p>- oba rodzaje boczku pokroić w niedużą kostkę, popieprzyć i usmażyć, dodając na koniec odłożoną cebulę</p><p></p><p>Następnie ugotowaną kapustę, przeciśnięte ziemniaki i upieczony boczek wrzucamy do jednego garnka i dokładnie mieszamy. </p><p>Dolewamy tyle śmietany, ile danie &quot;wpije&quot;.</p><p>Na koniec solimy, pieprzymy, dodajemy cytryny i cukru do smaku.</p><p></p><p>To by było na tyle.</p><p>Można podawać z usmażonym boczkiem z cebulą, z sadzonym jajkiem, z pieczonym mielonym, schabowym, a nawet mięsem z pieczeni i dowolną zieleniną. </p><p></p><p>Naprawdę polecam. Napiszcie, jeśli komuś smakowło.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sapphire, post: 899747, member: 14959"] Przeglądałam forum i nie znalazłam bardzo prostego przepisu na kapustę z ziemniakami. Osoba, która pokazała mi, jak zrobić to danie pochodzi ze Śląska. Mówi, że tam na to danie mówią "Ciaper kapusta" - nie wiem jak to się pisze, ale zapisałam zgodnie z fonetką. Samo danie może do najszybszych nie należy, za to jest smaczne, oszczędne, o delikatnym smaku i można je dowolnie łączyć z pozostałą częścią obiadu. No właśnie - proponuję Ciaperkapustę jako danie obiadowe, lub kolacyjne. Kilka razy próbowałam ją jeść na zimno albo odgrzewać w piekarniku, ale to niezadowalający dla mnie smak. Nadaje się do odgrzewanie - ale tradycyjnie - w garnku. Dobrze smakuje nawet klka dni. Spróbuję dokładnie opisać, jak zrobić Ciaperkapustę, którą znam ja. Jeśli ktoś pochodzi ze Śląska i zna to danie, to proszę o poprawki - jak już pisałam - ja "odziedziczyłam" to danie, a może pod nazwą kryje się w ogóle coś innego? [B]Składniki:[/B] główka kapusty białej ziemniaki (w ilości takiej, jak kapusta, może być trochę więcej) boczek świeży i wędzony (ilość wedle uznania, byle nie za malo) cebula -ok.pół kilograma - jeśli ktoś bardzo nie lubi, to może być mniej lub wcale (ja daję nawet więcej) sól pieprz ziele angielskie liście laurowe 1cytryna - jeśli jest mała, to można dać więcej cukier śmietana lub coś innego typu kefir, maślanka [B]Przygotowanie:[/B] - kapustę poszatkować, zalać małą ilością wody wraz z zielem i liściem i gotować do miękkości, później odparować - cebulę również poszatkować, część odłożyć, a resztę dodać do gotującej kapusty - ziemniaki obrać i ugotować. Ugotowane zmiażdżyć lub przecisnąć przez praskę - oba rodzaje boczku pokroić w niedużą kostkę, popieprzyć i usmażyć, dodając na koniec odłożoną cebulę Następnie ugotowaną kapustę, przeciśnięte ziemniaki i upieczony boczek wrzucamy do jednego garnka i dokładnie mieszamy. Dolewamy tyle śmietany, ile danie "wpije". Na koniec solimy, pieprzymy, dodajemy cytryny i cukru do smaku. To by było na tyle. Można podawać z usmażonym boczkiem z cebulą, z sadzonym jajkiem, z pieczonym mielonym, schabowym, a nawet mięsem z pieczeni i dowolną zieleniną. Naprawdę polecam. Napiszcie, jeśli komuś smakowło. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia polska
Ciaperkapusta*
Bottom