- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
UWAGA:
Skopiowałam sobie tych kilka przepisów do kompa, zedytowałam, bo miałam wydrukować dla teściowej, a po co jej wiedzieć, skąd przepisy i od kogo, no i teraz wstyd się przyznać - nie wiem czyje one...
Autorów proszę o przyznanie się, to podpiszę, a jeśli się dublują, to skasuję
P.S. Autorzy rozpoznani!
CIASTO BANANOWE (BANANA BREAD)
Bogna.M (przepis nadesłany kiedyś do MniamMniam.pl - już skasowany)
25 dag mąki
25 dag cukru pudru
15 dag masła
5 dużych bananów (mocno dojrzałych, najlepiej takich brązowych)
2 jaja
zmielone orzechy włoskie
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem, połączyć z jajami.
Banany obrać, rozgnieść widelcem, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wyrobić. Dodac razem z orzechami do masy maślanej i wymieszać.
Piec w wysmarowanej tłuszczem podłużnej formie w średnio nagrzanym piekarniku ok. 75 minut. Do ciasta można również dodac troszkę olejku pomarańczowego.
Ciasto jest dobre zarówno na zimno, jak i na ciepło posmarowane masłem.
Zamiast bananów można użyć moreli albo brzoskwiń.
CIASTO BANANOWE NAJPROSTSZE NA ŚWIECIE
ewiesia1 - przepis ze strony Kuchnia niecierpliwego łasucha (już nie istniejąca) - MniamMniam.pl
4 mocno dojrzałe banany
szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
łyżeczka sody
4 łyżki masła
garść pokruszonych orzechów włoskich
Wszystkie składniki oprócz orzechów zmiksować na jednolitą masę. Wrzucić orzechy. Ciasto przełożyć do formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 st. C) przez ok. 30 minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne w środku.
Można podawać na ciepło lub po wystygnięciu.
CIASTO BANANOWE
Autor Anonimowy - przepis był na MniamMniam.pl
2 duże lub 3 małe dojrzałe banany
20 dag cukru
20 dag mąki
10 dag margaryny
50 g mielonych migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
6 łyżek masła
Banany zmiksować, dodać resztę składników. Piec ok. 40 min. w temp. 175 st. C.
CIASTO BANANOWE
lech480 - przepis ze strony Przepisy Kulinarne Lecha (juz nie istniejąca) - MniamMniam.pl
0,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
3 dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
1 łyżeczka olejku wanilinowego
szczypta soli
czekolada mleczna lub czekolada w płatkach
Margarynę roztopić, wymieszać z cukrem, sodą i jajkami. Dodać obrane i ugniecione widelcem banany, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli - wymieszać. Czekoladę w tabliczce pokroić w malutkie kwadraciki i dodać do ciasta razem z mlekiem i olejkiem. Delikatnie wymieszać. Piec w temp. 170 st. C. przez ok. godzinę.
SŁODKI CHLEBEK BANANOWY
bajaderka
0,5 kostki masła
0,75 szklanki cukru
1 duże jajko
2 duże bardzo dojrzałe banany, roztarte na papkę
1 łyczeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki maślanki
1,25 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
0,75 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,25 łyżeczki zmielonego imbiru
szczypta zmielonych goździków (zamiast ww. przypraw można dodać ok. 2 łyżeczek przyprawy do pierników)
szczypta soli
0,75 łyżeczki soli oczyszczonej
0,75 szklanki posiekanych zrumienionych orzechów włoskich (niekoniecznie)
Masło z cukrem ubić mikserem aż będzie puszyste. Do bananów dodać rozbełtane jajko, wanilię i maślankę. Całość wlać do roztartej masy maślanej. Suche składniki przesiać, dodać do masy i dobrze wymieszać. Wsypać posiekane orzechy. Masę wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki keksowej i piec w temperaturze 180 st. C. przez ok. 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, wyjąć z foremki i wystudzić całkowicie na drucianej siateczce. Zawinąć szczelnie w folię i zostawić na kilka godzin, aby ciasto miało okazję rozwinąć swoje walory smakowe.
BUŁKA BANANOWA
Nutinka
2 szklanki mąki pszennej
2,5 dag drożdży
0,5 łyżeczki cukru
0,25 łyżeczki soli
0,5 szklanki mleka
1 żółtko
2-3 łyżki oleju
1 średni dojrzały banan
białko do posmarowania
Wymieszac 1,5 szklanki mąki z solą, zrobić wgłębienie, do którego rozdrobnić drożdże. Zasypać cukrem, zalać lekko ciepłym mlekiem, delikatnie zamieszać, odstawić, aż drożdże ruszą i zwiększą objętość. Banana rozgnieść widelcem niezbyt dokładnie. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać dokładnie łyżką. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrobić ponownie dosypując resztę mąki, w razie potrzeby dodać jeszcze 1-2 łyżki oleju, przełożyć do natłuszczonej foremki, odstawić do podwojenia objętości. Można delikatnie posmarować białkiem przy pomocy pędzelka, wtedy ma śliczny złoty kolor. Piec w temp. 200 st. C. ok. 40 minut.
Skopiowałam sobie tych kilka przepisów do kompa, zedytowałam, bo miałam wydrukować dla teściowej, a po co jej wiedzieć, skąd przepisy i od kogo, no i teraz wstyd się przyznać - nie wiem czyje one...
Autorów proszę o przyznanie się, to podpiszę, a jeśli się dublują, to skasuję
P.S. Autorzy rozpoznani!

CIASTO BANANOWE (BANANA BREAD)
Bogna.M (przepis nadesłany kiedyś do MniamMniam.pl - już skasowany)
25 dag mąki
25 dag cukru pudru
15 dag masła
5 dużych bananów (mocno dojrzałych, najlepiej takich brązowych)
2 jaja
zmielone orzechy włoskie
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem, połączyć z jajami.
Banany obrać, rozgnieść widelcem, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wyrobić. Dodac razem z orzechami do masy maślanej i wymieszać.
Piec w wysmarowanej tłuszczem podłużnej formie w średnio nagrzanym piekarniku ok. 75 minut. Do ciasta można również dodac troszkę olejku pomarańczowego.
Ciasto jest dobre zarówno na zimno, jak i na ciepło posmarowane masłem.
Zamiast bananów można użyć moreli albo brzoskwiń.
CIASTO BANANOWE NAJPROSTSZE NA ŚWIECIE
ewiesia1 - przepis ze strony Kuchnia niecierpliwego łasucha (już nie istniejąca) - MniamMniam.pl
4 mocno dojrzałe banany
szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
łyżeczka sody
4 łyżki masła
garść pokruszonych orzechów włoskich
Wszystkie składniki oprócz orzechów zmiksować na jednolitą masę. Wrzucić orzechy. Ciasto przełożyć do formy i piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 st. C) przez ok. 30 minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne w środku.
Można podawać na ciepło lub po wystygnięciu.
CIASTO BANANOWE
Autor Anonimowy - przepis był na MniamMniam.pl
2 duże lub 3 małe dojrzałe banany
20 dag cukru
20 dag mąki
10 dag margaryny
50 g mielonych migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
6 łyżek masła
Banany zmiksować, dodać resztę składników. Piec ok. 40 min. w temp. 175 st. C.
CIASTO BANANOWE
lech480 - przepis ze strony Przepisy Kulinarne Lecha (juz nie istniejąca) - MniamMniam.pl
0,5 kostki margaryny
1 szklanka cukru
2 jajka
3 dojrzałe banany
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
1 łyżeczka olejku wanilinowego
szczypta soli
czekolada mleczna lub czekolada w płatkach
Margarynę roztopić, wymieszać z cukrem, sodą i jajkami. Dodać obrane i ugniecione widelcem banany, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli - wymieszać. Czekoladę w tabliczce pokroić w malutkie kwadraciki i dodać do ciasta razem z mlekiem i olejkiem. Delikatnie wymieszać. Piec w temp. 170 st. C. przez ok. godzinę.
SŁODKI CHLEBEK BANANOWY
bajaderka
0,5 kostki masła
0,75 szklanki cukru
1 duże jajko
2 duże bardzo dojrzałe banany, roztarte na papkę
1 łyczeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki maślanki
1,25 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu
0,75 łyżeczki gałki muszkatołowej
0,25 łyżeczki zmielonego imbiru
szczypta zmielonych goździków (zamiast ww. przypraw można dodać ok. 2 łyżeczek przyprawy do pierników)
szczypta soli
0,75 łyżeczki soli oczyszczonej
0,75 szklanki posiekanych zrumienionych orzechów włoskich (niekoniecznie)
Masło z cukrem ubić mikserem aż będzie puszyste. Do bananów dodać rozbełtane jajko, wanilię i maślankę. Całość wlać do roztartej masy maślanej. Suche składniki przesiać, dodać do masy i dobrze wymieszać. Wsypać posiekane orzechy. Masę wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką foremki keksowej i piec w temperaturze 180 st. C. przez ok. 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, wyjąć z foremki i wystudzić całkowicie na drucianej siateczce. Zawinąć szczelnie w folię i zostawić na kilka godzin, aby ciasto miało okazję rozwinąć swoje walory smakowe.
BUŁKA BANANOWA
Nutinka
2 szklanki mąki pszennej
2,5 dag drożdży
0,5 łyżeczki cukru
0,25 łyżeczki soli
0,5 szklanki mleka
1 żółtko
2-3 łyżki oleju
1 średni dojrzały banan
białko do posmarowania
Wymieszac 1,5 szklanki mąki z solą, zrobić wgłębienie, do którego rozdrobnić drożdże. Zasypać cukrem, zalać lekko ciepłym mlekiem, delikatnie zamieszać, odstawić, aż drożdże ruszą i zwiększą objętość. Banana rozgnieść widelcem niezbyt dokładnie. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać dokładnie łyżką. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrobić ponownie dosypując resztę mąki, w razie potrzeby dodać jeszcze 1-2 łyżki oleju, przełożyć do natłuszczonej foremki, odstawić do podwojenia objętości. Można delikatnie posmarować białkiem przy pomocy pędzelka, wtedy ma śliczny złoty kolor. Piec w temp. 200 st. C. ok. 40 minut.