- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
1. Tort czekoladowo- jogurtowy wg. Chocolate & Baking- 8- 10 porcji
Ciasto:
150 ml oleju
150 ml jogurtu naturalnego
175 g brązowego cukru
3 ubite jajka
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g mąki pszennej białej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
50 g czekolady, roztopionej i wystudzonej
Ubić razem olej, jogurt, cukier i jajka. Wymieszać razem suche składniki, dodać do masy i ubić. Dodać czekoladę i ubić. Piec w tortownicy a 23 przez 45- 50 min w 180st. Ostudzić. Pokroić na trzy warstwy.
Krem:
150 ml jogurtu
150 ml kremówki
225 g owoców
Ubić razem jogurt i śmietanę. Przełożyć ciasto kremem i owocami
2. Z dżemem owocowym wg. Chocolate & Baking- 8 porcji
225 g mąki pszennej razowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
6 łyżek oleju
250 ml wody
4 łyżki niskosłodzonego dżemu
cukier puder
Wymieszać razem suche składniki. Wymieszać razem mokre składniki, dodać do suchych i ubijać przez około 1 minutę, do osiągnięcia gładkiego ciasta. Piec w dwóch tortownicach a 20 przez 25- 30 min w 180st. Ostudzić, przełożyć dżemem, posypać cukrem pudrem.
3. Marchewkowo- bananowe wg. Classic Home Cooking- 10 porcji
Ciasto:
250 g mąki pszennej razowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g brązowego cukru
60 posiekanych orzechów
150 ml oleju
2 jajka
1 łyżka mleka
2 marchewki
2 banany
Wymieszać razem suche składniki. Wymieszać razem mokre składniki. Marchew zetrzeć, banany rozgnieść na puree, dodać do mokrych składników i wymieszać. Masę dodać do suchych składników, ubić. Piec w blaszce 20x20 przez 50 min w 180st. Ostudzić.
Topping:
250 g chudego kremowego serka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
siekane orzechy
Ubić ser, miód i sok. Pokryć ciasto. Posypać siekanymi orzechami.
Ciasto:
150 ml oleju
150 ml jogurtu naturalnego
175 g brązowego cukru
3 ubite jajka
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
125 g mąki pszennej białej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
50 g czekolady, roztopionej i wystudzonej
Ubić razem olej, jogurt, cukier i jajka. Wymieszać razem suche składniki, dodać do masy i ubić. Dodać czekoladę i ubić. Piec w tortownicy a 23 przez 45- 50 min w 180st. Ostudzić. Pokroić na trzy warstwy.
Krem:
150 ml jogurtu
150 ml kremówki
225 g owoców
Ubić razem jogurt i śmietanę. Przełożyć ciasto kremem i owocami
2. Z dżemem owocowym wg. Chocolate & Baking- 8 porcji
225 g mąki pszennej razowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
6 łyżek oleju
250 ml wody
4 łyżki niskosłodzonego dżemu
cukier puder
Wymieszać razem suche składniki. Wymieszać razem mokre składniki, dodać do suchych i ubijać przez około 1 minutę, do osiągnięcia gładkiego ciasta. Piec w dwóch tortownicach a 20 przez 25- 30 min w 180st. Ostudzić, przełożyć dżemem, posypać cukrem pudrem.
3. Marchewkowo- bananowe wg. Classic Home Cooking- 10 porcji
Ciasto:
250 g mąki pszennej razowej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g brązowego cukru
60 posiekanych orzechów
150 ml oleju
2 jajka
1 łyżka mleka
2 marchewki
2 banany
Wymieszać razem suche składniki. Wymieszać razem mokre składniki. Marchew zetrzeć, banany rozgnieść na puree, dodać do mokrych składników i wymieszać. Masę dodać do suchych składników, ubić. Piec w blaszce 20x20 przez 50 min w 180st. Ostudzić.
Topping:
250 g chudego kremowego serka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
siekane orzechy
Ubić ser, miód i sok. Pokryć ciasto. Posypać siekanymi orzechami.
Ostatnią edycję dokonał moderator: