Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka anyżkowe-badeńskie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 609691" data-attributes="member: 592"><p><strong>Ciasteczka anyżkowe-badeńskie</strong></p><p>to są moje ukochane ciasteczka świąteczne</p><p>[ATTACH=full]19307[/ATTACH]</p><p></p><p>250g mąki</p><p>200g cukru</p><p>2 jajka </p><p>odrobina proszku do pieczenia</p><p>1-2 łyżeczki anyżku(można zmielić lub nie)</p><p>Mąkę w torebce zostawić na kaloryferze ,żeby się podgrzała.</p><p>Cukier i jajka ubić na puszystą masę.Anyżek ,proszek i podgrzaną mąkę wymieszać razem,dodać do masy jajecznej ,wymieszać łyżką drewnianą.Na posypaną mąką stolnicy uformować wałek o grubości ok . 1,5 cm,pokroić na 5cm kawałki.</p><p>Każdy kawałek naciąć w 4 miejscach i wygiąć na kształt podkowy.Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ,zostawić na noc aby wyschły</p><p>Piec ok 25 minut w temperaturze 140 stopni C</p><p>Pyszne są ,chrupiące ,twardawe</p><p>Można je przechowywać w blaszanej puszce bardzo długo</p><p>[ATTACH=full]19308[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Bea73 warcje ciasteczkowe,,Kogucie grzebyki</strong>&quot;cytuję:</p><p>,,moj przepis (tesciowej znaczy ) jest praktycznie taki sam :</p><p></p><p>4 jajka (230-250g, wazone ze skorupka)</p><p>450g cukru pudru</p><p>szczypta soli</p><p>1 1/2 lyzki anazku ('zgrilowanego' na suchej patelni)</p><p>1 lyzka kirschu</p><p>(wszystko to dokladnie wymieszac/wyrobic do 'bialosci')</p><p>550-600g maki</p><p>(dodac, wyrobic, uformowac walek, reszta jak u Ciebie )</p><p></p><p><strong>waniliowe:</strong></p><p>anyzek zastapic 2 laskami wanilii (ziarenka z srodka )</p><p>rozwalkowac ciasto i wycinac ksztalty foremkami</p><p></p><p><strong>pomaranczowe:</strong></p><p>anyzek i kirsch zastapic 2 lyzkami kandyzowanej skorki pomaranczowej (bardzo drobno posiekanej) i 2 lyzki Grand Marnier</p><p>i tez rozwalkowac ciasto i wycinac ksztalty foremkami</p><p></p><p><strong>z rodzynkami i orzechami:</strong></p><p>do ciasta dodac 75g rodzynek, 50g orzeszkow piniowych i 50g pistacji (przed dodaniem maki)</p><p>rozwalkowac na wys. ok. 1 cm; nie suszyc ich bo maja miec inny aspekt od tych 'podstawowych' </p><p>piec 15 min w 200°; jeszcze cieple pokroic na 'slupki' (ok. 1cm X 4 cm)</p><p></p><p>mam nadzieje ze cos Was z tego zainspiruje</p><p>ten przepis podstawowy to<strong> 'cretes de coq' czyli 'kogucie grzebyki' </strong></p><p>(nacina sie je w 2 miejscach tylko tak, aby byly 3-grzebykowe </p><p>i lekko sie je wygina przed suszeniem, zeby byly takie polokragle)</p><p></p><p>na te 'wariacje' nie mam osobnej nazwy...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 609691, member: 592"] [B]Ciasteczka anyżkowe-badeńskie[/B] to są moje ukochane ciasteczka świąteczne [ATTACH=full]19307[/ATTACH] 250g mąki 200g cukru 2 jajka odrobina proszku do pieczenia 1-2 łyżeczki anyżku(można zmielić lub nie) Mąkę w torebce zostawić na kaloryferze ,żeby się podgrzała. Cukier i jajka ubić na puszystą masę.Anyżek ,proszek i podgrzaną mąkę wymieszać razem,dodać do masy jajecznej ,wymieszać łyżką drewnianą.Na posypaną mąką stolnicy uformować wałek o grubości ok . 1,5 cm,pokroić na 5cm kawałki. Każdy kawałek naciąć w 4 miejscach i wygiąć na kształt podkowy.Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ,zostawić na noc aby wyschły Piec ok 25 minut w temperaturze 140 stopni C Pyszne są ,chrupiące ,twardawe Można je przechowywać w blaszanej puszce bardzo długo [ATTACH=full]19308[/ATTACH] [B]Bea73 warcje ciasteczkowe,,Kogucie grzebyki[/B]"cytuję: ,,moj przepis (tesciowej znaczy ) jest praktycznie taki sam : 4 jajka (230-250g, wazone ze skorupka) 450g cukru pudru szczypta soli 1 1/2 lyzki anazku ('zgrilowanego' na suchej patelni) 1 lyzka kirschu (wszystko to dokladnie wymieszac/wyrobic do 'bialosci') 550-600g maki (dodac, wyrobic, uformowac walek, reszta jak u Ciebie ) [B]waniliowe:[/B] anyzek zastapic 2 laskami wanilii (ziarenka z srodka ) rozwalkowac ciasto i wycinac ksztalty foremkami [B]pomaranczowe:[/B] anyzek i kirsch zastapic 2 lyzkami kandyzowanej skorki pomaranczowej (bardzo drobno posiekanej) i 2 lyzki Grand Marnier i tez rozwalkowac ciasto i wycinac ksztalty foremkami [B]z rodzynkami i orzechami:[/B] do ciasta dodac 75g rodzynek, 50g orzeszkow piniowych i 50g pistacji (przed dodaniem maki) rozwalkowac na wys. ok. 1 cm; nie suszyc ich bo maja miec inny aspekt od tych 'podstawowych' piec 15 min w 200°; jeszcze cieple pokroic na 'slupki' (ok. 1cm X 4 cm) mam nadzieje ze cos Was z tego zainspiruje ten przepis podstawowy to[B] 'cretes de coq' czyli 'kogucie grzebyki' [/B] (nacina sie je w 2 miejscach tylko tak, aby byly 3-grzebykowe i lekko sie je wygina przed suszeniem, zeby byly takie polokragle) na te 'wariacje' nie mam osobnej nazwy... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka anyżkowe-badeńskie
Top
Bottom