- Wrz 14, 2004
 
- 2,084
 
- 0
 
- 0
 
Ciasteczka cukrowe.
	
	
	
		
		
		
			
		
		
	
	
		
	
10 dag miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
2 łyżki brandy
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1. Masło dokładnie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko i brandy, dalej ucieramy na puszystą masę.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wraz z szczyptą soli wsypujemy do utartego masła, szybko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
3. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2 – 3 mm i wycinamy foremkami ciasteczka. Układamy je na wyłożonych pergaminem blaszkach i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Należy uważać, aby zbytnio nie przyrumienić ciastek!
4. Ostudzone ciastka można polukrować i w dowolny sposób ozdobić, mnie jednak najbardziej smakują bez niczego.
	
		
			
		
		
	
			
			
	10 dag miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajko
2 łyżki brandy
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1. Masło dokładnie ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko i brandy, dalej ucieramy na puszystą masę.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wraz z szczyptą soli wsypujemy do utartego masła, szybko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
3. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2 – 3 mm i wycinamy foremkami ciasteczka. Układamy je na wyłożonych pergaminem blaszkach i pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Należy uważać, aby zbytnio nie przyrumienić ciastek!
4. Ostudzone ciastka można polukrować i w dowolny sposób ozdobić, mnie jednak najbardziej smakują bez niczego.